A román diplomácia vezetője megerősítette, hogy Románia kétlépcsős schengeni csatlakozással számol: márciustól a légi és vízi közlekedésben, 2013 végén pedig a szárazföldi forgalomban válhatna a határellenőrzés nélküli térség tagjává.

"Az a tény, hogy Románia egymilliárd eurónyi - uniós és saját - forrást fektetett az új schengeni határok biztonságossá tételébe, a legkorszerűbb technikába és a személyzet felkészítésébe, valamint az a tény, hogy mindezt külföldi, köztük holland szakértők is ellenőrizték, és elismerő jelentéseket is írtak róla, feljogosít egy nagyon széleskörű támogatás reményére" - mondta Corlatean.

A román hírforrások arról is beszámoltak, hogy az európai unió e heti belügyminiszteri értekezletén várhatóan nem kerül napirendre a román és bolgár schengeni csatlakozás ügye, ugyanis értesülésük szerint Németország és Hollandia az igazságügyi országjelentésre vár. Az Európai Bizottság 2007 óta rendszeresen jelentést készít arról, hogyan teljesíti Románia és Bulgária az uniós előírásokat, amely elsősorban a korrupció elleni harc és az igazságszolgáltatás átalakítása terén szab feladatokat a két ország számára.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása az európai uniós bel- és igazságügy-miniszterek januári kötetlen találkozóján kerülhet legközelebb napirendre, de döntés leghamarabb a belügyminiszterek márciusi tanácskozásán várható - írták a román lapok.