Márciusig fellélegezhettek az amerikai befektetők

Márciusban fontolhatja meg a Fed az eszközvásárlási, azaz gazdaságélénkítési programjának megváltoztatását - derült ki az amerikai jegybank legutóbbi ülésének jegyzőkönyvéből. Kisebb reakciók után ott állnak a vezető részvényindexek, mint a jegyzőkönyv megjelenése előtt, fél százalék körüli mínuszban a Nasdaq és az S&P500, kisebb mínuszban a DJIA.
portfolio.hu, 2013. február 20. szerda, 20:47
Fotó: Napi.hu

A jegyzőkönyv megjelenése után hirtelen meginogtak az indexek, majd pár perc múlva visszatértek a megelőző szintekhez, továbbra is mínuszban mindhárom benchmark. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának január 29-30-i kamatdöntő üléséről ma közzétett jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a jegybankárok az eszközvásárlási programon való változtatást a márciusi ülésen tárgyalhatják, fontolhatják meg.

A jegybankárok megosztottak voltak az ügyben, mi legyen a sorsa a jelenleg havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programnak. Több javaslat is felmerült közte a program fokozatos csökkentése, vagy korábbi befejezése.

Egy új ötlet is felmerült, miszerint a Fed a meglévő eszközök cseréjét hosszabb időre, vagy legalábbis a korábban vártnál hosszabb időre elhalaszthatná. Több jegybankár aggódott a program kockázatai és költségei miatt. A következő kamatdöntő ülés március 19-20-án lesz.

 

fed
HOZZÁSZÓLÁSOK