Niemczuk azt követően nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter szerdán rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette a Lengyelországból érkező marhahús szigorúbb ellenőrzését. Az intézkedést azzal indokolta, hogy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.

A lengyel főállatorvos az Európai Bizottság által megszabott elvek megszegésének minősítette, hogy Prága az esetet először nem a RASFF-on keresztül jelentette be, hanem az illetékes cseh miniszter a médián keresztül számolt be róla.

A lengyel hatóságok ettől függetlenül ellenőrzést rendeltek el abban az üzemben, amelyből a húst Csehországba szállították. Niemczuk megjegyezte: a marhahúsban a szalmonella általában eleve nem fordul elő, megjelenése inkább "a technológiai folyamattal" függ össze.

A fertőzött húst a cseh élelmiszer-felügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban, a Frost Logistics társaság raktáraiban találták.

A lengyel mezőgazdasági tárca szigorította a vágóhidak felügyeletét, miután január végén kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan vágtak le sérült állatokat, a húsból - amelyről az utólagos ellenőrzések kimutatták, hogy nem volt egészségre ártalmas - több uniós tagállamba szállítottak.

Az érintett lengyel vágóhidat bezárták, a most Csehországban ellenőrzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról származott.