Máris megszondáztatták a briteket

A britek nagy többsége pénzügyi helyzetének stagnálását vagy romlását várja az idén, saját munkahelyét azonban viszonylag biztosnak érzi. A brit gazdaság jelenlegi állapotáról ugyanakkor meglehetősen borúlátó válaszokat adtak az év eleji felmérésben részt vevők.
Domokos Erika, 2019. január 1. kedd, 18:08
Fotó: Pixabay

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov a The Times című brit napilap megbízásából elvégzett, kedden ismertetett év eleji felmérésében kimutatta, hogy a britek alig 13 százaléka bízik pénzügyi helyzetének idei javulásában - írta az MTI tudósítója.

Az átlagon belül 11 százalék "kis javulást" vár, és mindössze 2 százalék számít arra, hogy anyagi helyzete komoly mértékben erősödik 2019-ben.

A megkérdezettek 37 százaléka azt valószínűsíti, hogy az idei év végén is "nagyjából ugyanolyan" pénzügyi helyzetben lesz, mint most, a válaszadók 40 százaléka ugyanakkor anyagi helyzetének romlásától tart. E csoporton belül 28 százalék "kisebb mértékű" romlást vár, 12 százalékuknak viszont az a meggyőződése, hogy a jelenleginél "sokkal rosszabb" anyagi helyzetben zárja 2019-et.

A felmérés szerint a relatív többség, 41 százalék biztosnak érzi saját állását. Az átlagon belül 11 százalék "nagyon biztosnak", 30 százalék "meglehetősen biztosnak" nevezte munkahelyi helyzetét, és csak 13 százalék mondta azt, hogy bizonytalannak tartja foglalkoztatásának idei kilátásait. Közülük 8 százalék nem nagyon, 5 százalék egyáltalán nem biztos abban, hogy 2019 végén lesz állása.

A brit gazdaság jelenlegi állapotának megítélésére vonatkozó kérdésre meglehetősen borúlátó válaszok születtek. A felmérés résztvevőinek mindössze 18 százaléka tartotta jónak - 1 százalék nagyon jónak, 17 százalék meglehetősen jónak - a gazdasági helyzetet, 41 százalék szerint viszont a brit gazdaság rossz állapotban van. Közülük 31 százalék meglehetősen, 10 százalék nagyon rossznak látja a gazdaság pillanatnyi helyzetét.

E borúlátást a legfrissebb előrejelzések is alátámasztják - írta az MTI.

A Bank of England monetáris tanácsa a karácsony előtt tartott tavalyi utolsó kamatdöntő ülésen változatlanul hagyta a 0,75 százalékos alapkamatot. A döntéshez fűzött elemzésében viszont közölte, hogy megítélése szerint gyengültek a brit gazdaság rövid távú növekedési kilátásai, és a vállalati szektor termelésnövekményét mérő legtöbb felmérés is romlott az elmúlt hónapokban, elsősorban a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) folyamatát övező bizonytalanságok miatt.

Ha a brexit a tervek szerint megy végbe, az Egyesült Királyság nem egészen három hónap múlva, március 29-én kilép az Európai Unióból, egyelőre azonban bizonytalan, hogy a kilépés feltételeiről szóló megállapodást a londoni alsóház elfogadja-e a január harmadik hetére kitűzött szavazáson.

A brit jegybank felülvizsgált előrejelzésében közölte: ebben a környezetben 2018 negyedik negyedévére már csak 0,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, 0,1 százalékponttal lassabbat a legutóbbi inflációs jelentésben szereplő előrejelzésnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK