Vlagyimir Putyin orosz államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki megbeszéléseinek egyik témája az északi áramlat gázvezeték leágazásainak ügye lesz - írta a Gazeta Wyborcza. Ez a vezeték közvetlenül Oroszországot és Németországot köti össze az Északi-tenger alatt. A balti államok, Lengyelország, Szlovákia és Ukrajna tiltakozik ellene, mert ezzel elvesztik tranzitbevételeiket.

Úgy érzik, hogy Moszkva Berlin segítségével kijátssza őket. A német kormányt az ügy kapcsán az európai szolidaritás megsértésével vádolják. A vezetéképítés beruházója, a Gazprom az évtized végéig le be akarja fejezni az északi áramlat második csőkígyójának lefektetését. A Gazeta cikke szerint barátságtalan lépés lenne Budapest részéről, ha utat nyitna az előtt, hogy az oroszok a Baltikumon át leágazást építsenek az északi áramlat 2-től Magyarország és a Balkán felé.

Gáz mindenfelől

Putyinnak az a szándéka, hogy kihasználja a magyar kormányfővel való találkozóját érdekei érvényesítésére az orosz energetika és politika stratégiai jelentőségű kérdéseiben - fogalmaz a lengyel lap. Már szerdán Budapestre repültek az orosz kormány képviselői, hogy az aláírandó szerződések részleteit megtárgyalják.

Ennek kapcsán Moszkvában Putyin külpolitikai főtanácsadója, Jurij Usakov bejelentette, hogy az egyik téma Magyarország lehetséges hozzákapcsolása az északi áramlat gázvezetékrendszerhez. Tárgyalási kérdés a Nord Stream esetleges magyarországi ága - idézte Usakovot az Interfax orosz hírügynökség. A magyaroknak vannak bizonyos kétségeik ezzel kapcsolatban, mérlegelni fogunk különböző változatokat - tette hozzá.

Uskanov szerint a török áramlatban szállítandó gáz is eljuthat Magyarországra. Ez a vezeték Oroszország és Törökország között épül ki a Fekete-tenger fenekén. A gázt Görögországnál adnák át az európai uniós vevőknek.