Nem kell az év végéig várni a sokat emlegetett amerikai fiskális szakadékra - írja a CNBC. Ez a jelzős szerkezet arra utal, hogy ha a kormány és a törvényhozás nem tesz semmit, akkor 2012 végén végén kifut számos jövedelemadó-kedvezmény, továbbá életbe lépnek a költségvetési kiadásokat lefaragó automatikus megszorítások. Ezek a változások együttesen a kereslet zuhanásához vezetnek, ami akár recessziót okozhat. Elemzők azonban a legfrissebb vállalati adatok alapján úgy látják, hogy az üzleti szféra már most a legrosszabbra készül.

A fiskális szakadék nem év végi történet, arra számítunk, hogy a bizonytalanság hullámai már a következő hónapokban átcsapnak a gazdaságon és valamikor a november eleji elnökválasztás előtt emelkednek a legmagasabbra - mondja Michelle Meyer, a Bank of America Merrill Lync elemzője. A szakértők azokra a jelentésekre hivatkoznak, amelyek szerint a vállalatok máris elkezdték visszafogni beruházásaikat és nem vesznek fel új embereket, mivel arra számítanak, hogy a költségvetési megszorítások lepittyentik a gazdaságot.

Csak rosszabb lesz

A Bank of America szakértői úgy vélik, hogy az első negyedévben elért 1,9 százalékos GDP-növekedés a legjobb három hónapos periódus lesz 2012-ben. Várakozásuk szerint április-júniusban csak 1,5 százalékos, a harmadik negyedévben pedig 1,3 százalékos éves bővülést ér el az USA gazdasága. Emögött egyértelműen az év végi helyzet negatív megítélése van, ami mostanra közhellyé vált a cégvezetők körében.

Barack Obama elnök próbálta csillapítani a Wall Street-i és a reálgazdasági döntéshozókban felgyülemlett feszültséget azzal, hogy hétfőn jelezte: meg akarja hosszabbítani a még elődje, George Bush elnöksége elején, 2001-ben bevezetett szja-kedvezményeket az évi 250 ezer dollárnál kevesebbet keresők esetén. A piacok azonban nem fogadták jól az üzenetet, mert tudják, hogy az ellenzéki republikánusok többségének uralma alatt lévő kongresszuson nem menne át a demokrata elnök javaslata. Cserébe a szociális kiadások lefaragását várnák el tőle az elnökválasztás előtt két hónappal.

Furfangos nyár elé nézünk

Mozgalmas nyár vár ránk - véli James Lebenthal, a Lebenthal Asset Management névadó tulajdonosa, aki elmondja, hogy tőkéjüknek csak 75 százalékát fektették be, a maradékot készpénzben és a piac hullámzása elleni hedge üzletekben tartják. Európa és Kína gondjai mellett Lebenthal rámutat arra, hogy az USA-ban is megjelentek a GDP-növekedés lassulásának jelei.

A helyzetet csak súlyosbítani fogja a választást megelőző politikai csetepaté, ami végképp kiszámíthatatlanná teszi a novembert követő gazdasági környezetet. A júniusi makroadatok rosszabbak lettek a közgazdászok várakozásainál, és sokan úgy gondolják, hogy azért tévedtek, mert nem számoltak a politikai bizonytalansággal. A BofA elemzői összességében úgy látják, csak idő kérdése, hogy a vállalatok kiadásaik látványos, kiterjedt visszafogásába kezdjenek.