Máris érezni a Brexit pusztítását

Írországtól Spanyolországig mindenütt idegeskednek a vendéglősök, a szállodák és az üdülőhelyek tulajdonosai amiatt, hogy a jövőben kevesebb brit turistát láthatnak vendégül, mint eddig. Egy dublini étterem tulajdonosa katasztrófának tartja a Brexitet.
Napi.hu, 2016. július 2. szombat, 09:06
Fotó: Napi.hu

A Dublin idegenforgalmi városrészében lévő Boxty House tulajdona, Padraic Og Gallagher katasztrófának tartja Nagy-Britannia kilépését a EU-ból, ugyanis vendégeinek 40 százaléka a szomszédos szigetországból érkezik - írja a Bloomberg, amely európai körképét készített a Brexit idegenforgalmi hatásáról.

Az elmúlt hét évben idén számított először forgalma növekedésére, és tessék: keresztet vethet rá. Vendégeinek krémjét adják az angolok, akik esznek, isznak és jól érzik magukat. A vendéglős kollégái az idegenforgalmi negyedben hozzá hasonlóan aggódnak - még mindenki emlékszik rá, hogy a brit turisták a gyenge font miatt 2009 és 2014 között utaztak Írországba.

Sokan vannak vagy voltak

Németország után Nagy-Britannia a második legnagyobb turistaküldő ország az EU-ban. A szigetország lakói évente 39 milliárd fontot (52 milliárd dollár) költenek el külföldön. Írország mellett Franciaország és Spanyolország szerepel úti céljaik élén. A brit turisták várható csökkenése miatt zuhant a légitársaságok, a hotelláncok és az üdülőhely-üzemeltető cégek tőzsdei árfolyama.

A Thomas Cook Group Plc részvényei 15 százalékot veszítettek értékükből a függetlenségi népszavazás óta. Az EasyJet Plc fapados légitársaság 12 éve nem látott hanyatlást szenvedett el hétfőn, miután arra figyelmeztette részvényeseit, hogy a Brexit miatt visszaeshet profitja, mert a nyár hátra lévő részében kevesebben ülnek repülőgépre.

A font június utolsó napjaiban még azt követően is több mint hét százalékos gyengülésben volt az euróval szemben, hogy valamelyest javított az első napok sokkszerű árfolyamgyengüléséhez képest.

Elmaradó nyaralók

A britek a hatvanas évek óta járnak Spanyolországba, ők költik a legtöbbet a külföldiek közül, sokan nyaralót is vettek közülük - mondja Josep Francesc Valls, az ESADE Business School tanára. Várakozása szerint az érkezők száma csak Spanyolországba, a britek legnépszerűbb célországába öt százalékkal eshet.

Egy kitelepült angol, Steve Hook, akinek Benalmadenában, Andalúzia egyik tengerparti városában van bárja, igencsak ideges. Vendégeinek többsége hazájából érkezik. Attól tart, hogy aki eddig nem kötötte lenyaralását, az újragondolja terveit, amiből a spanyolországi vendéglősök nem fognak jól kijönni.

Borús lesz a nyár

A szomszédos Franciaországban haszonló a helyzet. A Párizsba látogató turisták második legnagyobb küldő országa Nagy-Britannia. A szomszédos Disneyland vendégeinek legnagyobb szeletét adják a szigetország lakói. Helyi szakértők szerint a font gyengülése betesz az idén nyári turistaszezonnak, mivel a britek négy-ötcsillagos szállodákban szálltak meg és ínyencségeket kínáló éttermekben ettek.

Görögország, ahol az idegenforgalom a GDP 19 százalékát adja, még rosszabb helyzetbe kerülhet. Tavaly 15 százalékkal több brit érkezett az országba, mint egy évvel korábban, és az érkezők 30 százalékkal többet költöttek, mint 2014-ben.

Portugáliában nem mindenki aggódik. A britek imádják a borainkat - mondja Francisco Franco Alonso, a lisszaboni VenhaVinho.com turistatájékoztató portál alapítója, aki szerint 2016 lehet a portugál idegenforgalmi ágazat eddigi legjobb éve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2016.07.02 17:49

@troll: Reagen idején az 1980-as években az USA egyedül lenullázta a Szovjetuniót és a Varsói Szerződés országait a fegyverkezési versennyel. Szóval nem az EU az egyetlen. Ha az európai országok, főleg az újonnan csatlakozottak, életben akarnak maradni, akkor nincs más választásuk, csak az integráció. Lehet negligálni a közgazdaságtant (nem a Matolcsy félét), csak öngyilkosság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.07.02 13:46

@troll: ..........azon sem lepődtem meg különösebben, hogy a Brexit kampány egyik éllovasát Borisznak hívják. Egyébként ennek a hatástalanított három tonnás bombának a felrobbanása is simán lehet szabotázs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luluka, 2016.07.02 12:50

Azt írták a falakra hogy "tourist go home " meg azt hogy "rape-fugees welcome " !! Akkor miért idegesek ott spanyolban ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.07.02 11:16

az eu felbomlása kizárólag moszkva érdeke, mert ez az egyetlen tömb van a világon, amely gazdaságilag meg tudja szorongatni oroszországot.
ezért aztán mindent meg is tesznek az oroszok, hogy bomlasszák az eu-t, ma ez az orosz politika és titkosszolgálatok fő prioritása.
ennek fő eszközei pl a migráció titkosszolgálati módszerekkel történő segítése, az eu ellenes szélsőjobboldali pártokba való beépülés és azok indirekt támogatása, az informális propagandatevékenység az eu tagállamokban , stb.

sokkal jelentősebb moszkva szerepe,mint sokan gondolnák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html