Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a világ fejlett országaiban általános tendencia a nyugdíjkorhatár emelése, Angela Merkel kormánya azt javasolja a parlamentnek, hogy a munkavállalók bizonyos csoportjai esetén mérsékeljék ezt a határt 63 évre. Ezzel részlegesen visszacsinálják a 2007-ben elindított nyugdíjreformot, amely 65 évről 67-re emelte az általános nyugdíjkorhatárt Németországban. A változtatást szintén Merkel regnálása alatt, előző kormánya idején fogadták el.

Németország költségvetése ugyan jobb állapotban van, mint a legtöbb hozzá hasonlóan gazdag országé, ám ezzel egyidejűleg ez az egyik legidősebb népességgel rendelkező ország. A medián átlagéletkor 45 év, ami a legmagasabb az EU többi tagországával összehasonlításában. Ebből fakadóan az idősek aránya is igen nagy a munkaképes korú lakossághoz viszonyítva - idéz a MarketWatch egy nemrégiben megjelent szakértői tanulmányt.

Azok a németek, akik legalább 45 éven át dolgoztak és ez alatt az idő alatt végig fizettek nyugdíjjárulékot, júliustól kezdődően 63 éves korukban is visszavonulhatnak - derül ki az új szabályból. A kormány számításai szerint a változtatás 50 ezer embert érinthet bevezetésének első évében. További újítás, hogy növelik az 1992 előtt született gyermekkel rendelkezők nyugdíját. Németországban az otthon maradó szülők is jogosultak nyugdíjra.

Nyugdíjasok voksai

Berlin a reform reformjával részben azokra a bírálatokra reagál, amelyek szerint a magas nyugdíjkorhatár diszkriminatív azokkal az emberekkel szemben, akik fizikai munkát végeznek. Ők ugyanis nehezen tudják tartani a tempót a hatvanas éveikben. Az új szabály láthatóan azokat segíti, akik korán kezdtek dolgozni, szemben azokkal, akik évekig egyetemre jártak, és nyugdíjjárulék-köteles jövedelem helyett diplomát szereztek.

A kormány becslése szerin idén egymilliárd euróba kerül a könnyítés a költségvetésnek, 2030-ig pedig évi 5,2 milliárd euróra nő a kiadás. Az európai országok költségvetési deficitjei és államadóssága miatt aggódók - köztük a Merkel pártjából, a CDU-ból kilépet euroszkeptikusok - úgy vélik, hogy a kormány szakértői alulbecslik a költségeket. Ezért szerintük a módosítás hosszabb távon súlyos gondokat okozhat a német büdzsének.

Mberkelnek azonan arra is figyelnie kell, hogy a szeptemberi németországi választásokon meglehetősen magas volt a CDU szavazónak átlagéletkora. A teljes szavazásra jogosult népességen belül 36 százalék volt azok aránya, akik betöltötték a 60. életévüket, ám a konzervatív pártok bázisán belül 43 százalék volt ez az arány.