Donald Trump egyik leghangzatosabb ígérete az elnökválasztási kampányban az volt, hogy megválasztása esetén falat építenek az USA és Mexikó több ezer kilométeres határán és a költségeket a mexikóiakkal fizettetik meg. A kiszivárogtatott információk szerint ezt a vállalását úgy akarja teljesíteni az új elnök, hogy közben valójában megszegi - derül ki a MarketWatch cikkéből.

A nagy "varázslat"

A megválasztott elnök köreiből kiszivárgó információk szerint Trump beiktatása után a kongresszushoz fordul majd, hogy az amerikai adófizetők pénzéből lássanak hozzá a határakadály felépítéséhez. Ezzel máris megszegné az ígéretének azt a felét, amely szerint a mexikóiak fizetik meg a beruházás árát.

Miután a hír kiszivárgott, Trump példát adott abból, hogyan fog működni a kormányzás az irányítása alatt: a twitteren kijelentette, hogy Mexikó később vissza fogja fizetni a beruházás árát. Ezzel elismerte hogy létezik a terv, ám hogy a szomszédra hogyan verik rá a költségeket, azt nem részletezte. Csak a sajtót ócsárolta a "félinformáció" nyilvánosságra hozásáért.

Hogy gyorsan elkezdhessék az építkezést, felmelegítenének egy, még a Bush-adminisztráció idején, 2006-ban elfogadott törvényt, amely döntött a határkerítés építéséről, ám a tervet nem hajtották végre. A Trump hatalomátvételét előkészítő csapat tagjai ez ügyben megkeresték a kongresszus republikánus vezetőit - számolt be a CNN és az AP.

Előnyök és hátrányok

Ennek a megoldásnak a gyorsaságon túl további előnyei is lennének: a demokrata ellenzék egy része annak idején megszavazta a jogszabályt, így most nehezen protestálhatna a végrehajtása ellen.

Ezzel szemben ha új törvényt akarnának elfogadtatni, annak keresztbe feküdne az ellenzék, akár a kormányhivatalok ideiglenes leállításával is fenyegetőzhetne, miután a pluszköltségek megdobnák a költségvetési kiadásokat, aminek nincs előre eltervezett forrása.

A hazai finanszírozáson túl azonban van egy további hátránya is a 2006-os törvény élesítésének. Nevezetesen az, hogy a legjobb esetben is csupán egy megerősített kerítés építésére kínál lehetőséget, nem arra a betonfalra, amiről Trump beszélt a választóknak. Szakértők szerint a 20 méter magas fal felhúzása a göröngyös talajon több mint háromezer kilométer hosszan dollár tízmilliárdokba kerülne.