Máris megszegik a görögök az alkut? Mi lesz a válasz?

Elhalaszt néhány nagy ellenállást kiváltó intézkedést a görög kormány októberre, amivel máris felhígítja valamelyest a hitelezőkkel nemrégiben aláírt legújabb megállapodását. Talán a várható negatív reakciót igyekeznek enyhíteni azzal, hogy lépnek egyet előre a privatizációban.
Napi.hu, 2015. augusztus 27. csütörtök, 11:27
Fotó: Reuters

Elhalaszt három fontos intézkedést a görög kormány októberre, a szeptember végén várható rendkívüli választás utáni időszakra - jelentette az athéni ekathimerini.com hírportál. A tej címkézésével, a pékségek besorolásával és a patikák tulajdonjogával kapcsolatos lépések heves ellenállást váltottak ki az érintettekből, ezért a vélhetően a hét végétől felálló ideiglenes kormány nem lenne képes dönteni ezekben az ügyekben.

A három szakmát érintő változtatásokat a hitelezőkkel kötött új segélycsomag részeként augusztus közepén jóváhagyta a görög parlament. A tejtermékekkel kapcsolatban enyhítenék a friss tej eltarthatósági idejével kapcsolatos szigorú szabályozást.

A pékeknél és a gyógyszertáraknál liberalizálnák a piacot: az előbbiek esetén bárkinek, aki pékárut süt, lehetővé tennék, hogy pékségnek hívja üzletét, a patikáknál pedig feloldanák azt a korlátozást, amely szerint gyógyszertárak csak gyógyszerészek tulajdonában lehetnek. Ezek az intézkedések meglehetősen dühödt reakciót váltottak ki a védett szakmák képviselőiből.

Újraindul a privatizáció

Talán a hitelezők borítékolható nemtetszése elé menve teljesítenek valamit abból, amit az eurótagállamok és az IMF hónapok óta hiányolnak: újraindítják a privatizációt. Az ország vagyonalapja (TAIBED) bejelentette, hogy értékesít öt külföldön lévő görög tulajdont. A januári választások után hatalomra került kormány leállította a privatizációt, így a TAIPED azóta semmit sem csinált.

Az érintett ingatlanok az USA-ban, Dél-Afrikában, Olaszországban és Szlovéniában vannak, a szakértői becslések szerint összesen legkevesebb 20 millió eurót érhetnek. Az érdeklődőknek október végéig kell benyújtaniuk ajánlataikat, a TAIPED vezetősége már november elején dönthet a vevők szenélyéről.

Puhul a kormányfő

Eközben Alekszisz Ciprasz miniszterelnök - akit pénteken válthat fel a várhatóan szeptember 20-án tartandó rendkívüli választásokig hivatalban maradó ideiglenes kormányfő - már a választások utáni időszakról beszélt. Az Alpha TV-nek adott interjújából kiderült, hogy ha hatalmon maradna, kész lenne elfogadni az államadósság szimpla enyhítését, azaz immáron nem ragaszkodik a tartozások egy részének leírásához.

Úgy véli, hogy ezt megelőzően növekedésre kell bírni a gazdaságot és vissza kell szerezni a befektetők bizalmát. Ez a feltétele annak, hogy az ország képes legyen forrásokhoz jutni a szabad kötvénypiacokról is.

Ciprasz meglehetősen szűkre szabta, mely pártok támogatásával vállalná tovább a kormányzást. Kizárta a 2012 júniusától 2015 januárjáig kormányzó koalíció két pártját, a konzervatív Új Demokráciát és a Baloldali Paszokot, valamint a tavaly alakult, szintén baloldali, európárti To Potamit. Sajátos megfogalmazása szerint pártja, a Sziriza szövetségre léphet ezekkel a politikai erőkkel is, de ez esetben nem ő lenne a miniszerelnök.

Ezért állt fel a pénzügyminiszter

Ciprasz elárulta azt is, miért örült annak, hogy június végén lemondott posztjáról popsztár külsejű, rövid idő alatt celebbé vált korábbi pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz. Beszámolt egy júniusi megbeszélésről az IMF, az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bizottság (EB) elnökével.

Tárgyalópartnereiknek ekkor már annyira elegük volt az elméleti közgazdasági igazságokat ismételgető, gyakorlati kompromisszumokra képtelen Varufakiszból, hogy egyszerűen nem figyeltek rá. Miközben beszélt, a Valutaalap, az ECB és az EB első embere elengedte a füle mellett amit mondott. Más szóval Ciprasz megítélése szerint volt munkatársa teljesen elvesztette a hitelességét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.08.28 12:18

@na4:
nyugi, decemberre ez is elfogy. vagy megcsinálják a reformokat, amik szükségesek a jelenlegi életszínvonaluk fenntartásához, vagy minden héten mehetnek alkudni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.08.28 00:39

Elöre megmondtam. A hitelezök csak addig kellettek nekik, amíg leperkálták a pénzt. Most már beleröhögnek az arcukba. Óriási hiba vOlt ismét pénzt adni nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.08.27 22:38

@hunorti:
szerintem az a cég, amelyik saját bővítését nem tudja kigazdálkodni, az pengeélen táncol. jön egy kínai lassulás, és az öntöde bezár az 1200 munkással. szerintem ezek csak elódázzák a bezárást, komoly haszna az országnak csak ideig óráig van belőle, "amíg jó a szél"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.08.27 22:35

@hunorti:
ja, mert autópályák épültek, nem pedig stadionok. az más kérdés, hogy mennyire volt hasznos pl az m6-os, amikor az m2-esen meg az m4-esen jóval nagyobb a forgalom, viszont pécs is be lett kötve autópályával. az autópálya is fejleszti és erősíti a gazdaságot, nem csak az, amit a kkv-k között szétszórsz.

de én továbbra is azt mondom, hogy egy jó gazdasági tervvel könnyen pénzhez lehet jutni, a bankok is megfinanszírozzák simán. az, hogy a nyereségből vissza kell fizetni egy bizonyos mennyiségű kamatot, meg törlesztést azt meg egy jó projektnek el kell tudnia viselnie, különben nem is érdemes belevágni 1-2% üzleti haszonért. fordítsák a humántőkére (egészségügy, alapoktatás) az uniós támogatást. fordítsák infrastruktúra építésre. fejlesszék a közigazgatást, hogy a létszámot jelentősen csökkenteni lehessen. fejlesszék az informatikai rendszereket, hogy az emberek ne sorbanállással töltsék akár a munkaidejüket, akár a regenerálódásra szükséges szabadidejüket. építsenek utakat, vasutat, amitől gyorsul a közlekedés, csökken a balesetveszély.

tudod mennyi kárt okoz nemzetgazdasági szinten pl a kátyúk? defekt, tengelytörés, balesetek, forgalomlassítások? bődületes. ez lenne az állam feladata, az összes többi csak ezután jönne. de mint tudjuk nem így van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.27 19:55

@atombandi:
Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég 1993-ban alakult, és az öntöde folyamatos fejlesztése révén mostanra a foglalkoztattak száma eléri az 1200-at, tavalyi árbevételük 10,5 milliárd forint volt, az idén pedig 13-14 milliárd forint árbevétellel számolnak....155 új munkást vesznek fel ...1 példa ..nézz-tanulj-tájékozódj !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html