Máris módosul a ciprusi mentőcsomag

Módosítanának a ciprusi bankbetétekre tervezett különadón az euróövezet pénzügyminiszterei.
MTI-Eco, 2013. március 19. kedd, 08:20
Fotó: Napi.hu

Hétfő késő esti értesülések szerint a miniszterek egy telefonkonferencia keretében arra tettek javaslatot, hogy a 100 ezer euró alatti betétekre ne vessenek ki semmifajta adót, a 100 ezer euró feletti megtakarításokra viszont a korábban tervezettnél magasabb, 15,6 százalékos egyszeri illetéket rójanak ki. (A tegnapi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatta volna meg a bankbetéteket, ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonást terveztek.) Mindezt egy görög pénzügyminisztériumi képviselő közölte a tanácskozást követően Brüsszelben. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az euróövezeti pénzügyminisztereknek a módosítással az a céljuk, hogy a szerényebb bankbetéttel rendelkezőket ne sújtsák különadóval, valamint hogy a nicosiai parlament nagyobb valószínűséggel fogadja el a tervet.

A terv megszavazása azonban így is nagyon esetleges. Ezenkívül abból a szempontból, hogy a ciprusiak féltik bankrendszerüket, amelyben jelentős betétállománnyal rendelkeznek gazdag orosz és más nemzetiségű pénztulajdonosok, ez a terv nem sokkal különbözik attól, amellyel Brüsszel még a hét végén rukkolt elő. Abból a szemponból nincs különbség, hogy ez a terv is 5,8 milliárd euró adóbevételt hozna - mondta a meg nem nevezett görög forrás.

Ciprus egyáltalán nem akar magas adókulcsot a 100 ezer euró feletti bankbetétekre, mert akkor a betétesek elviszik a pénzüket. A betétek kétharmada külföldieké - tette hozzá a forrás.

A bankbetétadó terve "hihetetlenül veszélyes precedenst" teremt

Az eredeti terv lehúzta az euró- és a részvénypiacokat, és felháborodást váltott ki az átlagos ciprusiakból, akik úgy érzik, őket akarják kényszeríteni arra, hogy oldják meg a bankválságot az országban. A látra szóló betétek tulajdonosai a hétvégén kiürítették a bankjegykiadó automatákat. A bankok csak csütörtökön nyitnak ki újra, hogy ne rohamozzák meg őket az ügyfelek. Hétfőn több százan tüntettek a parlament előtt a bankbetétadó terve ellen.

Tim Adams, egy globális bankszövetség, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) ügyvezető igazgatója a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: a ciprusi bankbetétadó terve "hihetetlenül veszélyes precedenst" teremt, és aláássa azt a bizalmat, amelyet az utóbbi hónapokban sikerült felépíteni az adósságválság európai kezelésével kapcsolatban. A terv szakít azzal a gyakorlattal, hogy a bankbetétesek megtakarítása garantált. "Ezzel rövid, közép- és hosszú távon is sok különböző destabilizáló hatás keletkezik. Ha lesz még ilyen válság bármely európai országban, akkor majd a betétesek felteszik maguknak a kérdést: idegeskedjek azon, hogy továbbra is érvényesek-e az eddigi szabályok, vagy sem?" - mondta Adams.

Az IIF a világ legnagyobb pénzintézeti érdekkijáró csoportja, 450 tagcége van. Tavaly a Görögország adósságának elengedéséről szóló tárgyalásokon a magánhitelezők részéről a legjelentősebb tárgyalófél volt. A ciprusi válságról szóló tárgyalásokhoz azonban nincs köz

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.03.19 09:59

@levai jozsef: "az europai unio kenyszeriti ciprust,hogy adot vessen ki a bankbetetekre?....elegge unortodox lepes lenne.nem is ertem,hogy hol vannak a liberalis aggodok ilyenkor?"

Ahogy ez utólag értelmezhető, nem egyoldalú kényszerről, hanem a ciprusi kormánnyal közös döntésről van szó. Erről bővebben itt: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/streit-um-beteiligung-der-kleinsparer-verursacher-des-zypern-chaos-schieben-sich-die-schuld-gegenseitig-zu-12119764.html

Ami pedig a liberális aggódókat illeti; Ciprus messze van. Ráadásul - összevetve a Magyarországon a fidesz-kormány dicső intézkedésével, az átlagembert, a kisbefektetőket a ciprusi lépés messze kisebb mértékben sújtja anyagilag, mint anno a magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlása nálunk.

Ez ellen pedig, úgy emlékszem, Ön sem emelte fel a szavát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2013.03.19 09:58

milyen csendben vannak az eu-imf uzsorasait kiszolgalo lapok.
pedig megerdemelne par sort az eu maganembereket sulyto lopasa.
egyik naprol a masikra az eu ugy dont,hogy lopjuk el az emberek penzenek par szazalekat,es az europai zoldek,kekek,rozsaszinek ,liberalisak stb...mar nem is feltik annyira a magantulajdont.
ha multikrol es bankokrol lenne szo (mint magyarorszagon)azonnal oriasi lenne a felhaborodas.
gyerekek,szemet dolog ez az europai multi es bank maffia.
emlekeznek meg arra a szocialista,liberalis mondatra,hogy az eu es az imf soha nem koti feltetelekhez a kolcsonoket?
az a gyanum,hogy 2014 elott mi fogunk kovetkezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.03.19 09:54

Először rákényszerítik Ciprusra, majd mosdatják mgukat, hogy nem is ők tették... Pedig az euroövezeti pénzügyminiszterek szabták feltételként. Pfátlanul Ciprusra hazudják.

Aztán mikor óriási felháborodás van világszerte, akkor az euroövezeti pénzügyminiszterek eldöntik, hogy csk 100.000 euro felett Most akkor Ciprus dönt vagy hazudoztok tolvajok?

Ezt a fost csak Rigolya nyeli le, de neki mindent lenyel, amit a gazdái tolnak a szájába
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.19 09:39

@levai jozsef: "az is felhaborito,hogy egyaltalan az unios szervek engedik,hogy letezzenek off-shore orszagok"

"A nyilatkozat mögötti pénzügyi összefüggések is mutatják, hogy bár Ciprus uniós csatlakozása után elvileg megszüntette offshore státuszát (ez rendkívül kedvező adókulcsot jelent olyan vállalkozásoknak, melyek tényleges tevékenységet nem végeznek abban az államban, ahol be vannak jegyezve), az ország ettől még megmaradt adóparadicsomnak. A Heti Válasz korábban többször is írt arról, hogy az eleve alacsony az adókulccsal rendelkező országokban (Amerikai Egyesült Államok [például Delaware állam], Ciprus, Egyesült Arab Emírségek [Dubai], Egyesült Királyság, Holland Antillák, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Svájc) előfordul, hogy nincs is offshore-kedvezmény, egyszerűen csak alacsony a normál nyereségadó ? viszont a cégek valós tulajdonosai és az adóinformációk itt is rejtve maradhatnak."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2013.03.19 09:21

jol ertem?az europai unio kenyszeriti ciprust,hogy adot vessen ki a bankbetetekre?lehet,hogy rosszul ertelmeztem a cikket.
elegge unortodox lepes lenne.nem is ertem,hogy hol vannak a liberalis aggodok ilyenkor?
mondjuk azt is le kell tisztazni,hogy a ciprusi penzek nagy resze orosz es europai mafia es politikus penzek.simor andrasnak mekkora szerencseje van,hogy most mar nem ott tartja a penzet.
az is felhaborito,hogy egyaltalan az unios szervek engedik,hogy letezzenek off-shore orszagok.erdekes,hogy ezekert nem aggodnak az europai demokraciafeltok es penzemberek.
a fidesznek igaza van amikor egy kis terhet rarak ezekre a gatlastalan bankokra.
az egesz europai politikai apparatus a bankok kezeben van.oszt jonapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html