Máris összevesztek a franciák és a németek

Ahogy elkezdődtek a francia-német egyeztetések az eurózóna jövőjéről, máris vita alakult ki a felek között. A téma nem új: a németek jóval szigorúbb pénzügyi szabályok alapján erősítenék az övezet integrációját, mint a franciák.
Komócsin Sándor, 2017. október 11. szerda, 10:07
Fotó: AFP

Alig száradt meg a tinta Emmanuel Macron francia államfő reformtervein, amelyek alapján szorosabbra fűznék az eurót használó uniós tagállamok integrációját, máris megérkeztek az első alternatív javaslatok Németországból - írja a Financial Times. A berlini pénzügyi vezetés olyan szabályokat javasol a financiális bajba kerülő tagállamok adósságának kezelésére, amelyek Párizs szerint meggyengíthetik a befektetők bizalmát a közös európai valuta iránt.

Macron ambiciózus elképzelései közé tartozik, hogy az eurózónának jelentős közös költségvetéssel és közös pénzügyminiszterrel kellene rendelkeznie. Angela Merkel német kancellár a múlt havi németországi parlamenti választások után óvatosan fogalmazott: jó kiindulási alapnak minősítette francia kollégája előterjesztéseit.

Jönnek a részletek

Az ördög persze megint a részletekben rejlik - jelen esetben a két fél pénzügyi gondolkodásának eltérése -, ahogy az a német pénzügyminisztérium előterjesztéséből kiderül. A dokumentumot az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) hét eleji tanácskozása előtt köröztették. Fő témája az volt, milyen szabályok szerint állítsák talpra azokat az eurótagállamokat, amelyek a jövőben adósságválságba kerülnek.

Berlinben úgy gondolják, minden ilyen esetben kötelezni kell a felbukott ország kormányát, hogy ütemezze át országa államadósságát, mégpedig oly módon, hogy a kötvényeket kezükben tartó magánhitelezőket (bankokat, befektetési alapokat) rábírják követeléseik egy részének elengedésére. Ez lenne a feltétele annak, hogy az eurózóna közös pénzügyi biztonsági alapjából (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) hitelt (mentőcsomagot) kapjanak.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy a párizsi vezetés szerint ez visszatartaná a befektetőket az eurótagállamok kötvényeinek vásárlásától. A veszteség nagyobb kockázata miatt magasabb hozam formájában többet kérnének a kölcsön adott pénzükért. Egy ilyen automatizmus ezért inkább instabilitást okozna ahelyett, amit ígér, hogy növelni az eurótagállamok pénzügyi biztonságát.

Még egy nein

A német tervezet emellett lényegében elutasítja a jelentős összegű közös költségvetésre vonatkozó Macron-javaslatot is. Az indoklás szerint a monetáris unió stabilitásához nincs szükség erre a büdzsére. Ehelyett az övezet bankjainak és kormányainak felelősebben kellene gondoskodniuk pénzügyeikről.

Ez a felvetés emlékeztet azokra a korábbi német ötletekre, amelyek szerint az EU regionális támogatásainak elosztását függővé kéne tenni attól, hogy az egyes kedvezményezett országok milyen szigorúan tarják be a költségvetési szabályokat, illetve milyen szorosan ellenőrzik a területükön működő bankokat.

Első lépések

Jeroen Dijsselbloem az eurócsoport elnöke csillapítja a kedélyeket: azt hangsúlyozza, hogy a reformok tartalmával kapcsolatos egyeztetések még csak most kezdődtek és senki sem gondolta, hogy nem lesz vita a felek között. A részletesebb vitát a jövő hónapban tartják. Először az ESM szerepének erősítéséről fognak beszélni. Például egyetértés mutatkozni abban, hogy a biztonsági alap forrásait fel lehessen használni bankok feltőkésítésére is (jelenleg csak az eurótagállamoknak folyósíthatnak belőle hiteleket).

A francia pénzügyminisztérium is a francia-német nézeteltérések előre látható voltát hangsúlyozza. Normális, hogy az egyeztetések kezdeti szakaszában messze van a felek álláspontja egymástól - fecsegett a sajtónak egy minisztériumi forrás. Nyílt vita vezethet el a kompromisszumok megtalálásához.

(A nyitókép forrása: Emmanuel Dunand, AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.10.11 14:43

a problema, hogy onmagaban mindket felnek igaza van, a csigaevoknek meg a poroszoknak is. marint az adossagkezeles temakorben. a masikban a franciak melle tennem a voksomat, bar jo lenne, ha a nemetek megneveznek az okot, ami miatt szamukra elfogadhatatlan. en azt gondolom, hogy a brexit utan az eu lakossag 85%-a hasznal majd eurot, tehat a 15% szivna egy ilyen valtoztatassal. pont a renitens 15%. nem tudom mi lehet a nemet ellenkezes oka.

talan annyi lehet, hogy az eu csatlakozas tul lightos folyamat volt. a tobb sebesseges europa, valojaban azt jelenti, hogy a nyugati krem ujraalapitja a bovites elotti europat, es eldobja azt a rengeteg kotottseget, ami miatt egy 10 millios orszag teljesen azsiai vezetoje blokkolni tudja a tovabbi integraciot. gyakorlatilag ugy kerulne ki magyarorszag az eubol, hogy ki sem lepett. ez nyilvanvalo.

talan ez igy sok a nemeteknek. az is lehet, hogy idohuzasra jatszanak. az idohuzas is eredmenyes lehet, eleg csak abba belegondoloni, hogyha sikerul orbant meggyozni, maris oke. elobb utobb orbant is levaltjak, es ennel csak integraciopartibb emberre lehet. es ne feledjuk, hogy looser nyuggerek helyett nyugatos beallitottsagu fiatal genraciok novekednek, messze nem telt el 60 ev a rendszervaltas ota, ami kisoporne a sok komcsi retket magyarorszagrol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.10.11 12:46

@troll: Nem tudod meggyőzni arról a tényről, hogy az EU kegyelméből létezünk.

Neki állandóan problémája van az EU-val, de ennek ellenére nem kívánom neki, hogy megtudja milyen élet lenne itt nélküle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.10.11 12:42

@na4: nem a franciák költik a németek pénzét ,hanem mi.

a franciák netto befizetők az eu-ban, évi 8 milliárd euroval fizetnek többet, mint amennyi visszakapnak.
a németek pedig 15 milliárd euróval fizetnek többet.

mi viszont évi átlag 4,8 milliárd euroval kapunk többet brüsszeltől, mint amennyit befizetünk, a lengyelek pedig évi 12 milliárd euróval kapnak többet a befizetésüknél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.10.11 11:30

Ostoba Macron. Ahhoz lenne esze, hogy munka helyett a németek pénzét költse. Nos többek között az ilyen idiótákat kell mielőbb elzavarni a francba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html