A Nature Geosciences folyóiratban megjelent tanulmányról Pál Bernadett csillagász, a MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a Marson nagyon vékony légkör található.

A mi légkörünkkel szemben, aminek a 21 százalékát teszi ki az oxigén, a Marson 0,15 százaléknyi oxigén található, azaz a földi légkörben 145-ször annyi oxigén van, mint a Marséban.

A jelenlegi Marson nem található folyékony víz abban a formában, ahogyan a Földön - a bolygó ehhez túl hideg és túl száraz. Előfordulhatnak azonban sós vizes oldatok, amelyek adott hőmérsékleten és nyomáson folyékonyak tudnak maradni. Etanulmányban azt vizsgálták, hogy ezen oldatokban mennyi oldott oxigén lehet, illetve ezek környezetében mennyi olyan oxigén van, amit mikrobák fel tudnak használni az élethez - fogalmazott Pál Bernadett. Még a modellszámítások legrosszabb verziójában is elegendő oxigén lehet jelen ahhoz, hogy mikrobák lélegezni tudjanak. Hogy a legpozitívabb eredményeket nézzük, akár a szivacsok életéhez elegendő oldott oxigén is lehet - tette hozzá a kutató.

A Marson ezek az oxigéntartalmú sós oldatok a felszínen vagy közvetlenül a felszín alatt találhatók meg, de ez egyelőre feltételezés.

Fotó forrása: AFP Photo/European Space Agency