"Marshall-segélyt" Kelet-Európának!

A nyugat-európai vezetők több pénzt adnának Kelet-Európának, csak nem tudják miből.
NAPI Online, 2009. február 23. hétfő, 08:28
Fotó:

A G-20 csoporthoz tartozó európai országok vezetőinek tegnapi tanácskozásán részt vevő állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy a volt szocialista országok megsegítése céljából meg kell duplázni, azaz 500 milliárd dollárra kell emelni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "háborús" támogatási keretét. Európa keleti fele a rendszerváltás óta nem látott gazdasági visszaeséssel szembesül - ezt orvosolná a többlettámogatás.

A dolog szépséghibája, hogy a politikusok nem nyilatkoztak arról, honnan teremtenének forrást az új "Marshall-segélyhez". Emellett további lépésekről sem tárgyaltak a régió támogatásával kapcsolatban, pedig a Világbank és néhány európai kormány kérte a nyugati vezetőket, hogy vegyék napirendre ezt a kérdést.

A helyzet az ő oldalukról nézve is komoly: a kelet-európai országok hitelfelvevőinek 400 milliárd dollár adósságot kell törleszteniük a nyugati tulajdonban lévő bankoknak, azaz az adósok bukása magával ránthatja hitelezőiket is. Ráadásul ennek nagyobb részét külföldi valutában jegyzik, miközben az elmúlt hetekben a cseh korona, a lengyel zloty és a forint meredeken gyengült az euróhoz és a svájci frankhoz képest is.

A régió legnagyobb gazdaságában, Lengyelországban számos vállalat gondolkodott úgy tavaly, hogy a zloty tovább erősödik a nyugati valutákkal szemben, ezért erre játszó határidős üzleteket kötöttek. Ezeken most buknak - egyes becslések szerint veszteségeik összességében elérhetik a GDP 1,5 százalékát. Több cég is csődbe ment pusztán azért, mert még zlotykölcsöneit is euróhitelekre váltotta.

HOZZÁSZÓLÁSOK