A magyar külügyminiszter az Ausztriában rendezett Európa Fórumon nagy előrelépésként értékelte, hogy a 27 tagállamnak márciusban sikerült egyetértésre jutnia a tagállamok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolásáról szóló hat jogszabály-javaslatról. Ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy azokat még június végéig véglegesen jóvá kell hagyniuk az európai uniós intézményeknek.

Ha sikerül valamennyiünknek, az Európai Parlamentet is beleértve, megállapodásra jutnunk, az az integrációs folyamat egy új szakaszát jelentheti - mondta Martonyi. Nem csak közös fizetőeszköze, de közös gazdaságpolitikája is lenne az EU-nak. Az ellenkező helyzet "katasztrofális üzenet" volna azok számára, akik hisznek egy közös Európában, azoknak, akik erősebb fizetőeszközt szeretnének, valamint a piacok számára is - tette hozzá a külügyminiszter.

Az esetleges negatív hatások nem csak azokat a tagállamokat érintik, amelyek nehézségekkel küszködnek, hanem azokat is, amelyeknek segíteniük kell ez utóbbiaknak. A schengeni rendszer az EU egyik legnagyobb vívmánya, amelyet meg kell őrizni - jelentette ki Martonyi. Utalt arra is, hogy csak kisebb, a rendszer lényegét nem érintő módosításokat tart elképzelhetőnek.

Az egyik szónok, Robert Menasse osztrák író vélekedésére utalva egyetértett azzal, hogy az uniós intézményekben megfigyelhető egyfajta "renacionalizációs" folyamat. Hozzátette azonban, hogy nézete szerint ezzel párhuzamosan az integráció "meglepő, soha nem látott fejlődése" is megfigyelhető az európai gazdasági szemeszter bevezetése és a gazdasági kormányzás felé tett lépések formájában.
Utalt arra, hogy az intézményi reformok kérdése időről időre felvetődik. A vitának van létjogosultsága, ám jelentős lépéseket egy erősebb Európa felé csak úgy lehet tenni, ha előbb létrejön egy erős európai identitás - vélekedett a külügyminiszter.

Johannes Hahn az EU regionális biztosa azt hangsúlyozta a Paul Lendvai újságíró felvezetőivel megtartott plenáris ülésen, hogy az uniónak feladata támogatni a gazdaságilag elmaradott régiók fejlődését, sokszínűségük megőrzése mellett. Elutasította azokat a vélekedéseket, amelyek szerint az új tagállamok régióinak felzárkóztatása "túl költséges". Egy egységes Európa megteremtéséhez nincs más út - mondta Hahn. Hangsúlyozta, Európának a globális versenyben büszkének kell lennie arra, hogy az emberi jogok, a szociális biztonság és más vívmányok terén az általa teremtett színvonal a mérvadó.