Martonyi: közös gazdaságpolitika kell az EU-ban

Az "európai gazdasági kormányzásról" való megállapodást szorgalmazta Martonyi János külügyminiszter az Európa Fórumon.
MTI-Eco, 2011. május 21. szombat, 18:12
Fotó:

A magyar külügyminiszter az Ausztriában rendezett Európa Fórumon nagy előrelépésként értékelte, hogy a 27 tagállamnak márciusban sikerült egyetértésre jutnia a tagállamok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolásáról szóló hat jogszabály-javaslatról. Ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy azokat még június végéig véglegesen jóvá kell hagyniuk az európai uniós intézményeknek.

Ha sikerül valamennyiünknek, az Európai Parlamentet is beleértve, megállapodásra jutnunk, az az integrációs folyamat egy új szakaszát jelentheti - mondta Martonyi. Nem csak közös fizetőeszköze, de közös gazdaságpolitikája is lenne az EU-nak. Az ellenkező helyzet "katasztrofális üzenet" volna azok számára, akik hisznek egy közös Európában, azoknak, akik erősebb fizetőeszközt szeretnének, valamint a piacok számára is - tette hozzá a külügyminiszter.

Az esetleges negatív hatások nem csak azokat a tagállamokat érintik, amelyek nehézségekkel küszködnek, hanem azokat is, amelyeknek segíteniük kell ez utóbbiaknak. A schengeni rendszer az EU egyik legnagyobb vívmánya, amelyet meg kell őrizni - jelentette ki Martonyi. Utalt arra is, hogy csak kisebb, a rendszer lényegét nem érintő módosításokat tart elképzelhetőnek.

Az egyik szónok, Robert Menasse osztrák író vélekedésére utalva egyetértett azzal, hogy az uniós intézményekben megfigyelhető egyfajta "renacionalizációs" folyamat. Hozzátette azonban, hogy nézete szerint ezzel párhuzamosan az integráció "meglepő, soha nem látott fejlődése" is megfigyelhető az európai gazdasági szemeszter bevezetése és a gazdasági kormányzás felé tett lépések formájában.
Utalt arra, hogy az intézményi reformok kérdése időről időre felvetődik. A vitának van létjogosultsága, ám jelentős lépéseket egy erősebb Európa felé csak úgy lehet tenni, ha előbb létrejön egy erős európai identitás - vélekedett a külügyminiszter.

Johannes Hahn az EU regionális biztosa azt hangsúlyozta a Paul Lendvai újságíró felvezetőivel megtartott plenáris ülésen, hogy az uniónak feladata támogatni a gazdaságilag elmaradott régiók fejlődését, sokszínűségük megőrzése mellett. Elutasította azokat a vélekedéseket, amelyek szerint az új tagállamok régióinak felzárkóztatása "túl költséges". Egy egységes Európa megteremtéséhez nincs más út - mondta Hahn. Hangsúlyozta, Európának a globális versenyben büszkének kell lennie arra, hogy az emberi jogok, a szociális biztonság és más vívmányok terén az általa teremtett színvonal a mérvadó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.22 13:53

@Jhony: Hát persze, hogy a nyugat piacként tekintett ránk, pontosan ez a normális reakció arra, ha túl erős a forint ( eszméletlen magas jegybanki alapkamatok jellemezték az elmúlt húsz évet, sőt még mindig horror ). Ezért telepedtek meg a régióban elsőként a multinacionális kereskedőláncok és építették nyakra főre a plazákat..

A lengyelek anno gyenge zlotyval szálltak be az Eu ba, ott az volt a normális reakció, hogy itt meg termeltetni érdemes, mert nincs vám viszont jóval olcsóbb a munkaerő ezért aztán a Nutellától az Oetker pizzán át szinte mindent ott gyártatnak ( a keleti blokkra szánt márkatermékeket gagyibb minőségben mindenképp), a Zloty mostmár jóval erösebb, de a beruházások ott vannak, a lengyel belkereskedelem viszont még mindig ilyen nagyker kisker jelleget öltő, kevésbé nyomasztó arrafelé a multik fölénye..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.22 13:20

Lehet hogy sok cég jött ide és úgy tűnik mintha nagy fejlődés történt volna pedig az itt levő leányvállalatok mind a hazaország GNP-jét növelik
A hazai kis és középvállalkozásoknak kellene kinőni de azok meg sokszor csalnak hogy megtudjanak maradni a versenyben(adócsalás legtöbbször).
Sajna kihasználás folyik.A nagyok mindig kihasználják a kicsiket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.22 13:13

Ez marha szépen hangzik csak lényegében a cikk se beszél arról hogy a gazdaságon
mlyen változtatást vagy közös szempontokat akarnak figyelembe venni.
Csupán arról beszél hogy fel kell zárkóztatni a K-Európai szektort is.

De könyörgöm mikor fog Románia vagy Magyarország( figyeljetek mert egy kalap alá vettem magyarországot romániával)
olyan erős gazdasággal rendelkezni mint Németország vagy Nagy Britannia???
A másik meg hol vannak nekünk olyan adottságaink amik valami közöset tudunk felmutatni
Németországgal?? Lehetünk a Vas és Acél országa? Hát egészen másak a gazdasági adottságaink és ebből fakadóan az érdekeink.

@Zodiakus: Valóban sok gagyit termelünk,de azért nem mindet.
Sőt én dolgoztam olyan helyen ahol a termékre rányomták hogy made in Germany.
Bezony, pedig itt készült az egész!Miért mert jobban el lehetett adni.

@megalodon:Ez igaz a kínai dolgozik nekünk vagy mi magunknak.
A bajomaz hogy kihasználják a K-Európai szektort.Oroszországot nem tudják kihasználni.
De minket igen. Hiszen itt nem véletkenül nem érik el a bérek a Nyugati színvonalalt!
itt is vannak szakképzett emberek mégsem keresik meg azt amit nyugaton.
Igazából elsősorban piacként tekintenek ránk.
befektetésként pedig kizárólag akkor ha adókedvezmény,olcsó munkaerő,olcsó nyersanyag,stb párosul hozzá.
Eddig ez a rendszer hogy a belső vámokat eltörölték a nyugati iparnak kedvezett de nagyon!
Én csak azt érzékeltem belőle hogy elég ha csak aszemélyim van nálam utazás során.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.22 12:23

Sajnos mi is gagyit gyártunk,de azt jó drágán!Értem én hogy mire gondolsz,de ezt véghez vinni a nagy nemzetközi konglomerátumok ellenére lehetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.21 20:44

Persze, kőkemény vámpolitikát, el kell dönteni végre, hogy a kínainak legyen munkája vagy a borsodi romának, ha az elöbbi esetre szavazunk akkor az utóbbi segélyét is te fizeted, meg a kínai gagyit is te fogod megvásárolni a különböző láncokban,,, gondolom elég egyszerü és érthető mi a probléma és hogyan lehet megoldani vagy a kínai dolhozik vagy a kelet európai régió...a polcokon egy terméknek csak egy hely jut
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html