Novemberben 109,3 pontra nőtt az ifo hangulatindex az októberi 107,4 pont után. Az elemzők csak 107,2 pontra várták a novemberi adatot. 2012 áprilisa óta nem volt ilyen jó a gazdasági hangulat.

Az ifo gazdaságkutató intézet által a havi rendszeres felmérésbe bevontak körében az aktuális üzleti környezet megítélése 112,2 pont volt novemberben, előtte csak 111,3 pont volt októberben.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásokat mérő index 106,3 pontra nőtt novemberben, miután 103,6 pontra csökkent októberben a szeptemberi 104,2 pontról. Az üzleti várakozások alakulása jóval felülteljesítette az elemzők becsléseit, akik a szeptemberi szintre várták az új adatot.

Piaci elemzők szerint a német feldolgozóiparban egyértelműen nőtt az optimizmus, az iparág szereplői az exportlehetőségek bővülését remélik, ezért bizakodóbbak.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) havi rendszerességgel végzi 7 ezer német vállalat körében üzleti hangulatfelmérését.