A Fitch hétfőn Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű török szuverén devizaadósság osztályzatát az eddigi BB pluszról egy fokozattal BBB mínuszra, a hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú török államadósság besorolását BB pluszról két fokozattal BBB-re javítja.

Ez azt jelenti, hogy a Fitch mostantól Törökország hazai és külső államadósságát egyaránt befektetésre ajánlott kategóriában tartja nyilván az eddigi spekulatív besorolás után. A hosszú távú osztályzatok kilátása stabil.

Ideje volt

Londoni elemzői vélemények szerint Törökország makrogazdasági teljesítménye már régóta indokolta a befektetői besorolást. A török államadósság-besorolás 14 év óta most kerül először ismét befektetési ajánlású sávba valamely nagy nemzetközi hitelminősítő listáján.

A felminősítés nyomán Törökország a Fitch Ratings nyilvántartásában olyan felzárkózó európai gazdaságokéhoz hasonló, alacsony szintű befektetői osztályzati sávban van, mint Oroszország (BBB), Lettország (BBB mínusz), Bulgária (BBB mínusz), Románia (BBB mínusz), vagy Litvánia (BBB).

A Fitch a török osztályzatjavítást azzal indokolta, hogy megítélése szerint enyhülnek a török gazdaság rövid távú makro- és pénzügyi kockázatai, a kormányadósság mérsékelt és folyamatosan csökken, a bankrendszer állapota megfelelő, és jók a középtávú növekedési kilátások.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a török gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal, 2014-ben 4,5 százalékkal növekszik, a munkanélküliek aránya pedig 11 éve nem volt olyan alacsony, mint most.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a török folyómérleg-hiány a tavalyi 10 százalék után az idén és jövőre a GDP-érték 7,3 százaléka lesz. Ez ugyan még mindig magas, ám a török devizatartalék az idén eddig 24 milliárd dollárral 112 milliárd dollárra emelkedett, és a Törökországba irányuló tőkebeáramlás a Lehman Brothers amerikai nagybank csődjét követő globális pénzügyi válság idején sem állt le.

A török bankrendszer tőkemegfelelési rátája 16,3 százalék, a nem teljesítő hitelek aránya a teljes kinnlevőség-portfolióhoz mérve pedig igen alacsony, mindössze 2,8 százalék - hangsúlyozta az osztályzatjavításhoz fűzött hétfői londoni elemzésében a Fitch Ratings.

A cég szerint az a tény, hogy Törökország az elmúlt időszakban lezajlott makrogazdasági kiegyensúlyozódási folyamatot recesszió nélkül át tudta vészelni, jelzi a török gazdaság erőteljes rugalmasságát és ellenálló-képességét.

Londoni elemzők hétfői kommentárjai szerint ideje, hogy a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is kövesse a Fitch példáját.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza szerint Törökország felminősítése "régóta esedékes volt", és a Fitch Ratings "minden elismerést megérdemel, amiért orvosolta az eddigi igazságtalanságot". Ash szerint Törökországnak már régen befektetési ajánlású kategóriában kellene lennie, tekintettel arra, hogy még nehéz pénzügyi körülmények között is mindig kész volt pontosan törleszteni adósságait. Véleménye szerint Törökország külső szuverén finanszírozási kockázatait a piac jó ideje eltúlozza.

Bizalmi plusz

A Fitch lépése komoly bizalmi pluszt jelent a török gazdaság számára, és Törökország a felminősítés nyomán várhatóan új befektetői bázisra tesz szert - vélekedett a Standard Bank londoni elemzője. Hozzátette: várakozása szerint a Moody's, és végül - még ha vonakodva is - a Standard & Poor's ugyancsak befektetési ajánlású osztályzati szintre emeli Törökországot.

Yarkin Cebeci, a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének Törökország-elemzője a Fitch hétfői bejelentése után szintén azt jósolta, hogy a török befektetési eszközök a felminősítés nyomán az eddiginél szélesebb befektetői kör számára válnak vonzóvá.

Az elemző szerint az osztályzatjavítás a befektetői közösségben várhatóan nem okoz hatalmas meglepetést, mivel a Fitch Ratings az elmúlt hetekben több "konstruktív véleményt" is megfogalmazott a török gazdaság teljesítményével kapcsolatban. Cebeci szerint ugyanakkor - tekintettel a geopolitikai kockázatokra, a magas inflációra és a még mindig meglévő külső egyensúlytalanságokra - a konszenzusos vélemény az volt, hogy valószínűbb a török adósosztályzat kilátásának javítása, mint magának a besorolásnak a felminősítése.