Máshol sem oldódtak meg a gondok a nyugdíjak államosítása után

Portugália idei első öt havi államháztartási hiánya 35 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, ami azzal járhat, hogy nem tudja teljesíteni a 78 milliárd eurós segélycsomagért az idei évre vállalt deficitcélt.
MTI-Eco, 2012. június 24. vasárnap, 12:05
Fotó: Napi.hu

A hiány 2,718 milliárd euró volt a tavalyi első öt havi 2,018 milliárd euróval szemben a portugál pénzügyminisztérium által közölt adatok szerint. A vizsgált időszakban a bevételek 2,3 százalékkal 14,82 milliárd euróra nőttek, a kiadások 2 százalékkal 17,538 milliárd euróra bővültek.

A pénzügyminisztérium egyik illetékese szerint bár nőtt a hiány, továbbra is tarthatónak tűnik az a vállalás, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított idei államháztartási hiány 4,5 százalék legyen. A hiány tavaly 4,2 százalék volt a segélycsomagban előírt 5,9 százalék helyett. A kormány ezt egyszeri intézkedéssel tudta elérni: a magánnyugdíj-pénztári alapokat átterelték állami alapokba. E nélkül a tavalyi államháztartási hiány 7,5 százalék lett volna. A kormány azt vállalta, hogy a deficit jövőre 3 százalékra csökken.

A portugál gazdaság az idén várhatóan 3 százalékkal zsugorodik a tavalyi 1,3 százalék csökkenés után, miközben a munkanélküliség 15 százalék körüli, ami 3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Lisszabon a tavaly jóváhagyott 78 milliárd eurós mentőcsomag 75 százalékát vette már igénybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.06.24 14:07

Tolvsk Portugál állam :-)
Hát engedi ezt Barosso. Ellopják a zemberek pénzét. Hagytak lehetőséget a maradásra? Állami nyugdíj? Ajjaj.? Ott biztos diktatúra van, vége a demokráciának. ajjajaj, mi lesz most, rettegnek a zemberek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.06.24 14:04

Ezek aHogy álk Portugáliaval szemben a túlzott deficit eljárás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html