Az eszközkezelő alapok menedzserei elkezdték leépíteni lengyelországi pozícióikat azt követően, hogy az öntörvényű varsói kormány és az EU vezetése között kialakult nézeteltérés miatt gyengült az EU nyolcadik legnagyobb gazdaságának vonzereje - írja a Financial Times. Az idegesség az elmúlt hetekben erősödött fel.

Az Európai Bizottság példa nélküli határozottsággal figyelmeztette az euroszkeptikus konzervatív lengyel vezetést, hogy intézkedéseivel - köztük az alkotmánybíróság függetlenségének csorbításával - veszélyezteti a jog uralmának érvényesülését.

Jöhet a furkósbot

Az uniós álláspont megfogalmazását keményebb intézkedések, szankciók követhetik. Egyebek mellett korlátozhatják az ország EU-s finanszírozását. Ez éppen elég ok volt a befektetőknek arra, hogy elkezdjék kivonni a pénzüket a lengyel eszközökből.

Az ország két olyan alapja, amelyek kifejezetten a lengyel befektetési lehetőségek felértékelődésére játszik, drámaian veszít értékéből azóta, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) pártja tavaly októberben hatalomra került.

Az iShares MSCI Poland Capped ETF alap, amelyet a BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője menedzsel, április óta elvesztette értéke csaknem hatodát. Jelenleg 183 millió dollárnyi vagyont kezel. A VanEck Vectors Poland ETF eszközértéke 13,5 millió dollárra esett azt követően, hogy október óta elillant vagyonának harmada.

Kiesett a pikszisből

Lengyelország korábban a feltörekvő országok eminens tanulója volt, ám a Jog és Igazságosság húzásai nem igazán nyerték el a tetszésemet - fogalmaz Shahzad Hasan, az Allianz Global Investors feltörekvő piaci befektetésekkel foglalkozó portfóliómenedzsere.

Találkoztam helyi befektetőkkel az országban tavaly nyáron, s úgy tűnt semmi ok az idegeskedésre - tette hozzá. A kormányváltás óta azonban minden megváltozott, azóta erősen leépítette ottani befektetéseit.

Hasonlóan vélekedik Maarten-Jan Bakkum, a holland NN Investment Partners piaci stratégája. Ő is úgy látja, hogy a lengyel befektetések egyre kockázatosabbak. Az NN felzárkózó európai országokba fektető alapja 35 százalékról 28 százalékra csökkentette portfóliójában a lengyel befektetési eszközök súlyát.

Új célpontok

A pénzügyi válságot követően a lengyel gazdaság az EU legjobbjai közé tartozott, ám az utóbbi időben egymást követik az országot érő csapások. Az S&P leminősítette adósságait, az IMF halvány növekedési kilátásokat fogalmazott meg, a WIG-20 tőzsdeindex egy év alatt elvesztette értéke több mint ötödét.

Talán meglepően hangzik annak tükrében, hogy az unortodox magyar gazdaságpolitika sem tartozik a nyugati befektetők liblingjei közé, ám Hasan szerint Lengyelországgal szemben a régióban Magyarország és Szerbia kínál befektetési alternatívát.

Aránytalan kockázat

Másoknak az a gondjuk, hogy a lengyel befektetések hozama még mindig nagyon alacsony összevetve az új kockázatokkal. Van némi taktikai kereskedés a piacon, de a Lengyelországnak immáron Brazília a versenytársa és a latin-amerikai országban jóval nagyobb hozamok érhetők el - mondja Jan Dehn, a feltörekvő piacokra koncentráló Ashmore befektési cég igazgatója.

Rossz kilátások

A helyzet tovább romolhat, ha a Jog és Igazságosság kormánya átlépi az uniós költségvetési hiánycélt (mármint hogy ez nem haladhatja meg a GDP három százalékát), továbbá betartva választási ígéreteit csökkenti a nyugdíjkorhatárt, emeli a személyi jövedelem legalacsonyabb kulcsát és rászáll a bankokra - figyelmeztet Fergus Argyle, a brit Somerset Capital alapkezelő menedzsere.

Lengyelországnak két hete van arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kifogásaira, amely ezt követően dönt a folytatásról. Hasan emlékeztet arra, hogy a felek közti huzavona negatív hatása annál nagyobb lesz, minél tovább tart.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!