Matolcsyék lesznek a lengyel jegybank példaképei?

Folytatja az új lengyel kormány a magyar gazdaságpolitika példájának követését a jegybank monetáris tanácsa új tagjainak kinevezésével.
Barabás T. János, 2016. február 11. csütörtök, 08:02
Fotó: Reuters

Letették parlamenti esküjüket a lengyel jegybank monetáris tanácsának (RPP) új tagjai. A két lejárt mandátumú szakértő helyére a jobboldali kormány lelkes híveként ismert közgazdászok kerültek: Grazyna Ancyparowicz, a felső-sziléziai kereskedelmi főiskola és Eryk Lon, a poznani közgazdasági egyetem professzora.

Mint az Onet.biznes internetes portál emlékeztetett: Ancyparowicz az államfő tanácsadói testületének tagja és a szélsőjobboldali katolikus fundamentalista Trwam televízió és testvérszervezete, a híres Radio Marija publicistája. Határozott híve az állam beavatkozásának a gazdaságban.

Lon professzor költségvetés-politikai és tőkepiaci szakértő, nyíltan ellenzi hazája csatlakozását az eurózónához, amit a britekéhez hasonló klauzula alkalmazásával vél elérhetőnek. A szejm pénzügyi bizottságának meghallgatásán kifejtette: a magyar és a cseh jegybank politikáját tartja példaképnek, amelyek elsősorban saját valutájuk függetlenségét védik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.02.11 13:03

a magyar monetáris és gaudaságpolitika sikertörténet, nem véletlenül másolják.

az infláció nulla, az ország netto külső adóssága a felére csökkent 5 év alatt, a külső fizmérlegben óriási többlet van, a forint stabil, a kamatok alacsonyak, megéri beruházni ,a költségvetés egyensúlyban van,stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html