Már May is a brexit elmaradásáról beszélt

Theresa May brit miniszterelnök szerint katasztrofális mértékben károsítaná a politikába vetett bizalmat, ha nem teljesülne a brit EU-tagság megszűnéséről (brexit) hozott választói döntés, márpedig most már valószínűbb, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad, mint az, hogy esetleg megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 14. hétfő, 07:00
Fotó: Pixabay

May hétfőn a közép-angliai Stoke-on-Trent városában mond beszédet gyári munkások előtt. A város választóinak csaknem 70 százaléka a kilépésre szavazott a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson, a helyi brexit-párti szavazatarány messze meghaladta az országos átlagban elért szűk, 51,89 százalékos kilépéspárti többséget.

A konzervatív párti brit kormányfő a Downing Street által hétfő hajnalban ismertetett előzetes részletek szerint kijelenti beszédében: az elmúlt hetek fejleményei megmutatták, hogy a brit nagypolitika egyes szereplői késleltetnék, vagy akár le is állítanák a brexit-folyamatot, és ennek érdekében minden lehetséges eszközt készek felhasználni. Theresa May megítélése szerint emiatt jelenleg nagyobb annak az esélye, hogy ezek a politikai erők útját állják a brexitnek, mint annak, hogy a brit EU-tagság esetleg a brexit-feltételekről elért megállapodás életbe lépése nélkül szűnik meg. May ezzel alig burkolt figyelmeztetést intéz azokhoz, akik a brexit-megállapodásról szóló parlamenti szavazáson az egyezmény ellen akarnak voksolni.

A londoni alsóház várhatóan kedden késő este szavaz a megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához, elsősorban az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt. E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné. A kormányzó Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas brexit-tábora és a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) - amelynek külső támogatására a kisebbségben kormányzó konzervatívoknak szükségük van - ezt a megoldást mereven elutasítja. Nem hivatalos becslések szerint az sem kizárt, hogy az alsóház akár három számjegyű többséggel is elvetheti a brexit-megállapodást.

Theresa May már vasárnap, a Sunday Express című jobboldali, erőteljesen EU-szkeptikus brit tömeglapban megjelent cikkében is azzal érvelt, hogy ha a parlament elveti a brexit-egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, "vagy egyáltalán ki sem lép" az Európai Unióból - írja az MTI.

May a londoni kormányfői hivatal által kiadott előzetes tájékoztatás szerint hétfői beszédében várhatóan ezt az érvelést toldja meg azzal a figyelmeztetéssel, hogy az utóbbi lehetőségnek most már nagyobb a valószínűsége, mint az előbbinek. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint kormánypárti és ellenzéki képviselők arra készülnek, hogy a brexit-megállapodás alsóházi leszavazása esetén magukhoz veszik a kezdeményezést a kilépési folyamat további menetének meghatározásában, és olyan törvénytervezetet terjesztenének elő, amely megtiltaná a kormánynak a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

Theresa May korábban többször is hangoztatta azt a véleményét, hogy a megállapodás nélküli brexit is jobb, mint egy rossz brexit-megállapodás. A kilépési feltételekről szóló, novemberben elért egyezség kidolgozása óta azonban May visszatérő érvelése az, hogy a brexit-megállapodás parlamenti elfogadásának csak két lehetséges alternatívája van: vagy a megállapodás nélküli brexit, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.14 14:03

Ez a May jól megtanulta a leckét Orbántól: igaz hogy nem csináltam semmit az elmúlt években, lopáson meg hazaáruláson kívül, na de ki más lenne helyettem?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.14 13:39

@europeer:

A dolog egyik oldala, hogy a brit demokrácia több száz éves hagyományait hágják meg egy új népszavazással. Ott nem szokás megkérdőjelezni a népakaratot akkor sem, ha az 0,1%-al dönt egyik, vagy másik oldalról. A vesztes részéről sem!
A másik oldal, hogy nyilvánvalóan megtévesztették a szavazókat, amikor fontos információkat elhallgattak előlük.

Most tulajdonképpen az dől el, hogy a brit vezetés a hagyományok mellett marad, vagy azokat megtörve ismét megkérdezi a lakosságot.

Utóbbi sem kevésbé demokratikus dolog, bár szokatlan. Most is a nép fog dönteni, vélhetően felkészültebben.

Szerintem is lesz újabb népszavazás, más kiút nincs, ha nem állapodnak meg az alsóházban. Ez minden vitás kérdést eldönt(ene).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.14 12:16

"katasztrofális mértékben károsítaná a politikába vetett bizalmat, ha nem teljesülne a brit EU-tagság megszűnéséről (brexit) hozott választói döntés"
Nem kicsit hülye és büszke.
Ezért kellett volna kiírni az új szavazást, és akkor lehetett volna a népre hivatkozni, s nem károsodna a a politikába vetett bizalom.
Legalábbis nem ettől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.01.14 11:10

Ez a hír rossz hír a csüngőhasú disznónak és híveinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.01.14 10:44

Ez a jo a demokraciaban.A popsi illibsik kepesek mindig szembe es egymast lecsulazni. :) Rebel popsi Terez anya nem hagyta magat,es bemutatott illibsi haverjainak. :) Igy kell ezt csinalni.Egysegben az ero. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html