Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beszámolók szerint a kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülésén elmondta, hogy a brit kormányfővel folytatott tárgyalásán leszögezte, nem lehet ismét megnyitni a brexit feltételrendszeréről novemberben kötött megállapodást.

Azt is hangsúlyozta, hogy London csak az Európai Unió egészével állapodhat meg a kilépésről, és nem lehet szó tagországonként külön-külön kötendő egyezségekről.

Ugyanakkor Angela Merkel szerint van még esély a brit EU-tagság rendezett, megállapodáson alapuló felszámolására, és a brit alsóház képviselőinek többsége sem akar rendezetlen brexitet, mert az lenne a legrosszabb mindenkinek. Szavai szerint a legfőbb vitapont az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határ igazgatására vonatkozó úgynevezett backstop, vagyis tartalékmegoldás, amely az állandó fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére egységes vámügyi szabályozást ír elő határozatlan időre arra az esetre, ha a brexit utáni átmeneti időszakban nem sikerül megállapodni az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi kapcsolatának rendszeréről.

Elmondta: az a kérdés, hogy miként lehetne több biztosítékot nyújtani Londonnak arra az esetre, ha ez az átmeneti időszak hosszúra nyúlik, és így az egységes vámügyi szabályozás miatt hosszú időre korlátozott lesz a brit vezetés kereskedelempolitikai önállósága, annak ellenére, hogy az ország már nem is az EU tagja. Mint mondta, Theresa May ilyen biztosítékokat kíván szerezni, hogy meggyőzze a megállapodást elutasító képviselőket pártjában, a Konzervatív Pártban.

Theresa May kedden Mark Rutte holland miniszterelnökkel Hágában folytatott tárgyalása után érkezett a német fővárosba. Megbeszélése Angela Merkellel nagyjából 60 percig tartott. A kancellári hivatal nem közölt részleteket a találkozóról. A brit miniszterelnök Berlinből Brüsszelbe utazott tovább, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal.