Magyarország lemaradóban van a régióban

A közép-kelet-európai (CEE) piac más fejlődő régiókhoz képest a régió továbbra is stabilabb és biztonságosabb célt jelent a nemzetközi befektetőknek. Tavaly hazánk is a régiós felvásárlási rekorderek között volt a befektetett tőke nagysága alapján, azonban a tranzakciók számában még mindig messze lemaradt a dobogós helyről - derül ki a Mazars és a Mergermarket közös jelentéséből.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 9. csütörtök, 11:52
Fotó: Shutterstock

A szakértői tanulmány a 2018-ban történt vállalati összeolvadásokra és felvásárlásokra (M&A - Mergers and Acquisitions) fókuszál a közép-kelet-európai régióban. Az 5 millió euró feletti, nyilvánosan bejelentett vállalati összeolvadásokat és felvásárlások vizsgáló elemzés szerint a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe.

A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára: a befektetett tőke értékét tekintve Ausztria, Csehország, Magyarország, Ukrajna, Oroszország és az Adria-régió is növekedett 2017-hez képest.

A fejlődő piacok többségében a befektetések értéke több mint 20 százalékkal csökkent, a közép-kelet-európai piacon viszont stabilabbnak mutatkozott a helyzet, hiszen a mérséklődés csupán 1 százalékos volt.

Látszik a lassulás a piacon, de ez kifejezetten jó eredménynek számít a többi régióhoz képest - hívta fel a figyelmet Benedek Zoltán, a Mazars budapesti irodájának audit és tanácsadási üzletágának partnere, aki szerint az ügyletek számát tekintve kiemelkedik a többi régióhoz képest, ez 701 ügyletet jelentett.

A Mazars szakértői szerint a régió vonzerejében benne van az EU-átlagot meghaladó, 3 százalék feletti várható GDP-bővülés, illetve az, hogy a régió alapvetően stabil, az előző évek prosperitásának köszönhetően kialakult egy vásárlóképes fogyasztói réteget. A cégek itt a nyugati országoknál alacsonyabb béreken kapnak szakképzett munkaerőt, valamint azt, hogy a régióban alapvetően jó minőségűek az eszközök és az infrastruktúra - tette hozzá Benedek.

A Telenor megmozgatta a piacot

Magyarország 2018-ban Magyarország Ausztria és Lengyelország mögött a régiós M&A-piac harmadik helyén állt, ami leginkább a Telenor tavalyi felvásárlásának volt köszönhető, ami a második legnagyobb régiós ügylet volt a régióban a maga 2,8 milliárd eurós értékével.

A Magyarországon a külföldi befektetések száma is nőtt a 2017-hez képest, azonban tranzakciószámban a hagyományosan nagyobb M&A-piaccal rendelkező országok - Ausztria, Lengyelország és Csehország mellett Románia és Észtország is - megelőzték. A sorrendben Benedek szerint Románia nem számít meglepetésnek, viszont Észtország 4. helyezése sokkal inkább. Ez az észt gazdaságpolitikai stratégiának a sikerességét mutatja, ugyanakkor a relatíve jó helyezés a Telenor megdealjének (amit általában 1 milliárd eurós tranzakciókra szoktak érteni) volt köszönhető.

A Mazars szakértői szerint a régión belüli, határokon átívelő tranzakciók mind számban, mind értékben elhanyagolhatók, az M&A-piacot a belföldi tranzakciók és a régión kívülről érkező befektetők uralják. Tavaly a külföldi (régión kívüli) befektetések értéke a 2017-eshez képest megduplázódott, és majdnem elérte a 27 milliárd eurót.

A külföldi befektetések ráadásul a teljes M&A-piac értékének 58 százalékát tették ki. A tranzakciók darabszámánál azonban az M&A-ügyletek több mint felét a határon belüli befektetések képezik.

A külföldről a régióba áramló tőke esetében hagyományosan a nyugat-európai országok (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia) és az USA dominál. Meglepetésre a Kínából érkező befektetések 2018-ban jelentősen csökkentek a korábbi erősebb M&A-aktivitáshoz képest.

Ugyanakkor Urbán Nóra, a Mazars tranzakciós és tanácsadási szolgáltatásokért felelős menedzsere megjegyezte, hogy e területen bár a kínai befektetések a várakozásoktól és a korábbi években tapasztaltaktól elmaradtak ugyan, de az elmondható, hogy az ázsiai érdeklődés a régió iránt még mindig egyre nagyobb.

Nagy ugrás a magántőkés felvásárlásokban

Jelentős ugrást, 83 százalékos növekedést regisztráltak tavaly a magántőkés (Private Equity) felvásárlások értékében, amely összesen 7,5 milliárd eurót tett ki. A magántőkénél is elmondható, hogy a piacot tavaly a nagy értékű tranzakciók uralták (például Innio-, Zentiva-felvásárlás), ami a növekvő érték mellett a tranzakciók számának csökkenésével is együttjárt.

A nemzetközi felvásárlásokkal foglalkozó cégek vonzónak találják a régió árazását és erős gazdasági alapjait, ezért a magántőke-iparág az utóbbi években virágkorát éli, és jelentős tényező a régióban - jegyezték meg a Mazars szakértői.

Mi izgatja a befektetőket?

Tranzakciószámban továbbra is a termelő, az ipari vállalatok felvásárlásai vezetik a piacot, azonban a sokrétű gazdaságnak köszönhetően több más szektorban is jelentős az ügyletek száma. A termelő cégek mellett az it-, a szolgáltatások, a kereskedelem, az élelmiszeripar, az energiaszektor, az egészségügy, valamint az agrárszektor is kiemelkedően teljesített 2018-ban.

A befektetett tőke értéke alapján az energiaszektor az egyértelmű nyertese 2018-nak 7,6 milliárd euró tranzakciós értékkel. Igaz, ennek az összegnek a nagy része néhány megaügyletnek köszönhető (Rosznyefty - 3,7 milliárd euró, OOO Arctic LNG - 2,2 milliárd euró).

Az ipari termelőszektor második helyéhez hozzájárult az Innio-csoport felvásárlása (Advent International - 2,78 milliárd euró). A harmadik helyen a telekommunikációs szektor áll, amely gyakorlatilag a Telenor-csoport cseh befektetők (PPF-csoport - 2,8 milliárd euró) általi felvásárlásának értéke. Utóbbi szektor idén is jól teljesíthet, szintén egy megadealnek köszönhetően - mutatott rá Benedek -, ami a Vodafone-UPC tranzakcióból adódhat.

Jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatási szektor tranzakciós értéke is 2018-ban. A pénzügyi szolgáltatók alapvetően jól teljesítenek, és a bankszektor is egyre stabilabb a régióban, emellett a különböző fintech megoldások kedvelt tesztpályája is Kelet-Közép-Európa, a modern banki megoldásokra kimagasló a helyi fogyasztók nyitottsága.

Az információtechnológia is hatalmas növekedés előtt áll a Mazars tanulmánya szerint, hiszen a szektorba korábban áramló tárgyi, humán- és pénzügyi befektetések, valamint a fejlett infrastruktúra mostanra ért be.

Jó kilátások a 2019-es évre

A kilátások alapvetően pozitívak a jövőre nézve a piac stabilitását és a trendeket figyelembe véve. A régió GDP-növekedése kimagasló, minden országban zajlik a generációváltás, a munkaerő képzett, a kis- és középvállalati szektor fejlődik, azonban a pozitív eredmények ellenére a régiónak szembe kell néznie néhány kihívással.

A Mazars ezek közé sorolja a brexit lehetséges hatásait, az USA kereskedelmi háborúját az EU és Kína ellen, az orosz szankciók hatásait, valamint az Európai Unió és a régió néhány kormánya közt lévő feszültséget is. Mindezek ellenére a régió eddig is megbízható és növekedésre képes területet jelentett a nemzetközi és helyi befektetőknek.

A régiós elemzés Magyarországgal kapcsolatban megjegyzi, hogy a külföldi M&A-tőke beáramlása a magyar piacra 2018-ban kivételesen jelentős volt, ez azonban gyakorlatilag egy meghatározó felvásárlás (Telenor) hatásának köszönhető. A 2018-as tranzakciószám- és értéknövekedés bizakodásra adhat okot a jövőre nézve, viszont az utóbbi években a régiós versenyben lemaradás látszik.

A generációváltás, a kialakult startup-ökoszisztéma és a gazdasági növekedés jó alapot és lehetőségeket biztosít a külföldi befektetői bizalomnak, azonban továbbra is jelentős a belföldi tranzakciók dominanciája a hazai felvásárlási piacon - tette hozzá Benedek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.09 12:17

Nem lemaradóban, átalakulóban. A szovjet és az európai unió szétverése után építjük az új uniót Putyinnal. Kelet-Európai Unió, KEU. Ez olyan lesz mint a szovjetunió, csak lecserélt tagállamokkal. Annak nem volt része Magyarország, ennek az lesz. Meg Csehszlovákia is.
ééééééééés!
Éjjen Május 9

Kedves Elvtársak, sak, sakk! Matt

Jeles nap a mai. Duplán is az, ünnepeljünk!
Hipp-hipp hurrá! Hurráááá hurráááá hurráááá
Ez lenne az a nap, amikor a kettészakadt magyar tábor egyszerre ünnepelhetne, jó érzéssel.
Ezen a napon ünnepelhetnek azok az új uniót, az Euróopa Uniót választották, egyik magyar tábor elnevezése szerint a ballibsik.
És ünnepelhetnek a szovjet diktatúrát választó, az új Szovjetunió létrehozásán fáradozó fiatal demokraták is. :-))) Élén a volt komcsi besúgó KISZ-titkár elvtársukkal, aki pocakos tábornokká érett, olyanná, akiket utál. Nekik azért lehet ez ünnep, mert Moszkvában ezen a napon tartják a Szovjetunió legnagyobb parádéját a Győzelem napján.
Itt megnézhető egy ilyen ütős katonai parádé, a nemzeti ünnep:
https://www.youtube.com/watch?v=bPLpXY3A400
A győzelem napja kapcsán - amit más európai országokban nem május 9-én, hanem 8-án ünnepelnek - Putyin is üzent a nagyvilágnak, de főleg a volt szovjet tagállamoknak.
A győzelem napja szent ünnep, amely örökké a népek egységének jelképe marad. Azoké a népeké, amelyek véres csatákban védték meg földjüket és felszabadították a világot a nácizmus alól - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország kapitulációjának 71. évfordulóján több volt szovjet köztársasághoz vasárnap intézett üzenetében. Mondta tavaly.
Kár, hogy Orbánt nem hívták meg a tribünre, jól mutatna ott a régi magyar elvtárs, aki most azt állítja a párt nevében, hogy Fiatal és Demokrata.
És ez az exelvtárs, aki kamu fiatal és demokrata, a kereszténydemokraták helyett a szélsőjobbos náci oldalt választotta.
Be szép pálya :DDD
Pártkönyv, mélyen hívő demokrata, majd náci vonal, Putyin seggének árnyékában.
..
A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a május 9-i Európa nap a jövőben legyen munkaszüneti nap. Hurrá! Jó lenne még egy szabadnap, és EU ünnep, mert a május elsejét, a munka ünnepét elnyomja az EU nap.
Az Európai Parlament is arra ösztönözte az tagállamokat, hogy május 9. legyen a kontinensen élők közös ünnepe.
Azért a DK-val, Apró és Gyurcsány esetében vannak kétségeim, hogy szívük mélyén melyik május 9-e az igazi.
.
De a lényeg, hogy végre lenne egy olyan napunk, amikor igazán együtt tudnánk ünnepelni, mindenkinek meglenne a szíve szerinti lehetősége az együttünneplésre.
Itt van május 9.-e,
Énekszó és tánc köszöntse!
Zeng és dalol az élet,
Szállj csak, zeneszó, ének,
Ébresszed a magyar népet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html