Megütötték az eurót Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke csütörtöki szavai, amelyekből arra következtettek az elemzők és a befektetők, hogy az európai jegybank júniusban várhatóan további monetáris enyhítési döntéseket hozhat. A közös európai valuta árfolyama egy százalékkal gyengült csütörtökön a Draghi sajtótájékoztatója előtt elért két és fél éves csúcsához képest. Pénteken 1,3835 dollár/euró körül járt a kurzus.

Ezt megelőzően az ECB 0,25 százalékon hagyta alapkamatát. Draghi komoly aggodalmakat fogalmazott meg az eurózóna alacsony inflációjával kapcsolatban és jelezte, hogy további döntéseiket a bank júniusban esedékes friss gazdasági előrejelzése alapján hozhatják meg. Az övezet éves inflációja ugyan 0,7 százalék volt áprilisban a márciusi 0,5 százalék után, ám a bankelnök szerint ebben szerepet játszhatott a húsvétot megelőzően megerősödő fogyasztói kereslet.

Ha az ECB nem tesz monetáris enyhítési lépéseket júniusban, akkor az euró árfolyama ott maradhat, ahol most van vagy erősödni fog - mondta a CNBC körkérdésére reagálva Jacob Kirkegaard, a washingtoni Peterson gazdaságkutató intézet vezető elemzője. A jegybank esetleges beavatkozásán kívül minden az erősödés mellett szól. A feltörekvő piacok kockázatosabbak az eurózónánál, az USA-ban padlón vannak a kamatok, folyó fizetési mérlegtöbbletet látunk és az európai periféria országai szépen növekedhetnek, ami bővítheti az övezet piacát.

Vegyenek emberek!

Az ANZ bank elemzői azt ajánlották pénteken a pénzintézet ügyfeleinek, hogy használják ki a közös európai valuta pillanatnyi gyengülését és vásároljanak belőle. Számításaik szerint az év hátra lévő részében tovább folyik majd be a tőke az eurózónába. Ha az ECB gazdaságélénkítő lépéseket tesz, az csak erősíteni fogja ezt a folyamatot.

Az euró 2012 közepe óta van emelkedő pályán. (Mario Draghi akkor jelentette ki, ki hogy az ECB-nek minden lehetősége van a közös európai valuta megvédésére, amivel elhallgatta az euró és az eurózóna végét jósló elemzőket - a szerk.) Az euró azóta 15 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Idén eddig közel egyszázalékos pluszt szedett össze.

Az elemzők egy része szerint az ECB 10-15 bázisponttal mérsékelheti a 0,25 százalékon álló alapkamatot vagy esetleg enyhén negatívba viheti azt - ebben az esetben a betéteseknek kellene fizetniük a jegybanknál tartott pénzük után. Ray Attrill, az ausztrál jegybank devizapiaci stratégája az utóbbi mellett érvel azzal a kijelentésével, hogy az ECB-enk agresszívebben kell fellépnie, ha tartósan gyengíteni akarja az eurót.