A hírt szombat délutánig sem Negrescu, sem a bukaresti kormány nem erősítette meg. A román média úgy tudja, a pénteki kormányülés után Negrescu külön megbeszélésen vett részt a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel és állítólag ezt követően nyújtotta be lemondását.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a Digi24 hírtelevízióban "kellemetlen meglepetésnek, politikai éretlenségnek" minősítette Negrescu váratlan lemondását, azt állítva róla, hogy nem tud csapatban dolgozni.

Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter elmondta: nincs tudomása róla, hogy Negrescunak az uniós elnökség előkészítésével kapcsolatos elégedetlenségei lettek volna vagy hogy - a régóta beharangozott kormányátalakításnál - a leváltandó miniszterek listáján szerepelne, így csak személyes okokra tud következtetni.

Románia 2019 január elsején veszi át fél évre az Európai Tanács soros elnökségét. Az Európai Parlamentben várhatóan kedden voksolnak arról a határozattervezetről, amely a jogállamiság megsértésére hivatkozva javasolja Románia elmarasztalását.

Várhatóan ugyancsak kedden teszi közzé az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás helyzetéről készült legújabb - az előjelek szerint szintén kritikus hangvételű - jelentését Romániáról az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretében.