Oroszország segíteni fog az ukrán érdekek támogatásában a nemzetközi pénzügyi fórumokon, beleértve a G-8-at és a G-20-at, mivel a két ország közötti kapcsolatok felélesztésére készülnek - idézte Dmitrij Medvegyev orosz elnököt a Bloomerg.

Sajnos az elmúlt években a kapcsolatok a két ország között nem csak hogy nem változtak, de a mélypontot is elérték - közölte Medvegyev, miután tárgyalásokat folytatott a Kremlben pénteken az ukrán Viktor Janukoviccsal.

A két vezető megegyezett abban, hogy egy közös bizottság hamarosan összeül, egy minden területet átfogó - egyebek mellett az energiapolitikát is érintő - együttműködés terveinek kialakítására.

A gazdasági kapcsolatok újraépítése részeként Medvegyev felajánlotta, hogy megvédi Ukrajna érdekeit a nemzetközi szervezeteknél és fórumokon, például a G-8-ban.

Az oroszbarátnak mondott Janukovics azt mondta, hogy a bizottság különleges tervvel érkezik, utalva Medvegyev kijevi látogatására. Moszkvába két éve nem látogatott ukrán elnök.

Medvegyev és Janukovics nem tárgyalt arról, hogy Ukrajna mennyit fizet a földgázért és az ukrán elnök Oroszországgal és EU-val közös gázkonzorciumra vonatkozó felhívásáról sem esett szó, közölte Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter a találkozó után.