Keserű ébredés: ez rosszabb lehet, mint az EU-tagság

A kormány brexittervének elfogadásával a brit társadalom elveszthette minden illúzióját az Egyesült Királyság függetlenségének visszaszerzésével kapcsolatban, ám a brexitügyi miniszter lemondása új szintre emelete a belpolitikai káoszt.
Komócsin Sándor, 2018. november 15. csütörtök, 11:43
Fotó: MTI/EPA

Dominic Raab brexitügyi miniszter lemondásával elszakadt Theresa May miniszterelnök kompromisszumos brexittervétől, átállt a teljes függetlenséget akaró brexiterek oldalára, s egyben benevezett az utódlási harcba, amely volt főnöke posztjáért indulhat - írja a Bloomberg. May mindenképpen el akarta kerülni, hogy valamelyik kulcsfontosságú minisztere lemondjon, miután a kormány elfogadja a válási megállapodással kapcsolatos javaslatát. Ez nem sikerült, így Raab távozásával a kormányfő és a javaslat jövője is sokkal bizonytalanabbá vált.

A minisztert gyorsan követte Esther McVey, a munka- és nyugdíjügyi tárca vezetője, ismert, brexiter tory politikus akinek lemondására számítottak. A font már Raab lépése után egy százalékkal gyengült az euróval és a dollárral szemben, a londoni tőzsde zuhanórepülésbe kezdett.

Két és fél évvel azt követően, hogy a brit szavazók többsége az EU elhagyása mellett döntött a kormány olyan javaslatot fogadott el a kilépés feltételiről, amely eloszlathatta az illúzióikat a függetlenné válás előnyeivel kapcsolatban - foglalták össze véleményüket a Financial Times (FT) szerkesztői. A magas gazdasági költségek, a fájdalmas kompromisszum (az Egyesült Királyság ki tudja, milyen hosszú időre szóló bennmaradása az EU-s vámunióban) nyilvánvaló.

Szép álom volt

Az egyezség támogatói azt állítják, hogy az nem sérti a népszavazás döntését, azaz néhány éves távlatban biztosíthatja a szigetország függetlenségét, hiszen a felek új kereskedelmi kapcsolatáról a következő két évben meg lehet állapodni. Ugyanakkor a kormány javaslata szakít azzal az álommal, hogy lehetséges lenne tisztán, rövid úton kiválni az EU-ból, illetve hogy 2019 végéig simán meg lehet kötni az új kereskedelmi megállapodást az unióval. Senki sem gondolhatja ma már komolyan, hogy a szigetország csodálatos, új viszonyt alakíthat ki az EU-val.

A négy évtizedes gazdasági, kereskedelmi, jogi házasság szétszakítása eleve nem könnyű feladat, de a May-kormány elszúrta az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat - vélik az FT szerkesztői. Megfontolatlanul jelentették be, hogy az Egyesült Királyság nem óhajtja fenntartani részvételét az egységes európai piacon és ki akar lépni a vámunióból. Nem számoltak egy ilyen szakítás hatásával a vállalatok üzleti környezetére, a foglalkoztatottságra és egyáltalán a gazdasági növekedésre.

Szemben a May-kabinet várakozásával, nem tudtak az oszd meg és uralkodj jegyében tárgyalni az uniós országokkal, a 27 tagállam összezárt és nem hagyta magára az ír-észak-ír határ átjárhatóságához ragaszkodó Írországot. Michel Barnier uniós főtárgyaló visszaverte azokat a próbálkozásokat, amelyekkel ki akarták mazsolázni az uniós szabályokból azokat, amelyek előnyösek a szigetországnak, miközben a többitől megszabadultak volna.

Rosszabb, mint az EU-tagság

A kormány kompromisszumos javaslatának elfogadása esetén egészen biztosan rosszabb helyzetbe kerülne az Egyesült Királyság, mint ha az EU tagja maradna. Távolabb kerülne legfontosabb kereskedelmi partnerétől, miközben nem lenne módja beleszólni azoknak a szabályoknak az alakításába, amelyek alapján üzletel vele. Ugyanakkor az FT cikke szerint még ez a legkisebb rossz ha figyelembe vesszük a miniszterelnök említett, önmagára erőltetett korlátozásait.

Az rendben van, hogy nem túl nagy lelkesedés fogadja May ajánlatát, ám nincs szó "árulásról", amiről sok brexiter beszél. Árulást legfeljebb azok követhettek el, akik hazug ígéretekkel kecsegtették a referendum szavazóit. Például arról beszéltek, hogy küszöbön Törökország belépése az EU-ba (ami azt jelentené, hogy a török vendégmunkások néhány év múlva szabadon eljuthatnának bármely uniós tagországba), illetve hogy a megspórolt uniós befizetés érett gyümölcsként hullik az ország ölébe, amit például az egészségügyre költhet.

Marad a bizonytalanság

Az üzleti világnak jó, hogy a kormány végre előállt a javaslatával, mert enyhítette a bizonytalanságot - bár ez csak néhány óráig, a brexitügyi miniszter lemondásáig tartott. Ugyanakkor hosszabb távon semmi sem változott: mind a brexiterek, mind az Európa-pártiak úgy látják, hogy az Egyesült Királyság és az EU viszonya nem maradhat úgy, ahogy a kormányjavaslat elfogadása esetén - ki tudja mennyi ideig - ideiglenesen alakulna. Legfeljebb 2020-ig láthatunk előre, az akkor véget érő átmeneti periódus után újra ott rémlik a felek durva szakításának lehetősége.

A kérdés most az, hogy a parlament elfogadja-e a kormány ajánlatát? Úgy tűnik, minden oldalról támadják azt: a brexiterek, élükön Boris Johnson volt külügyminiszterrel, és az EU-pártiak, köztük Johnson öccsével Jóval egyaránt értelmetlennek látják a "kint is vagyok, bent is vagyok" megoldást. A tét nem csupán a brit gazdaság jövője, hanem Nagy-Britannia mint a nemzetközi kapcsolatok stabil szereplőjének imázsa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2018.11.15 15:28

@Panzerkraftwagen_Drei:
Olvastad az utolsó mondatomat?? :)
Bemásolom:-Show must go on??..:)

Nem magyarázom el,hogy ez mit jelent.Számodra nehéz,vagyis lehetetlen felfogni,mert beleörülnél,ha sikerülne valami fényt is a fejedbe varázsolni. :)
De ahogy látod,popolista barátaid mindig szembe köpik magukat.Boris,Nigel,Cameron,May,és a sor végtelen. :)
A hazugság nem kifizetödő.Nyomorba dönteni egy népet,az már igen. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.11.15 14:40

Megbukott a cipőmániás köpönyegforgató ráncos banya ( a BREXIT szavazás előtt a maradásért kampányolt, még ha nem is túl nagy vehemenciával ). Még egy kicsit erőlködik, de fogy körülötte a levegő. A rózsaszín köd kezd oszlani, jön a valóság és az előrehozott választás. A CITY elveszti vezető szerepét és befolyásának jó részét, egyenlő feltételekkel szerepel majd az EU pénzügyi szolgáltatásaiért folytatott versenyben másokkal pld. Sanghaj, Tokió és New York, nem lesznek plusz jogosítványok és a legtöbb részhez hozzáférése sem lesz Frankfurt és Párizs köszöni szépen a lehetőséget. Óriási adóbevételektől marad el London és Nagy-Britannia ez miatt és a többi gazdasági területről nem is beszélve. A választókat szépen megvezették, hogy micsoda kánaán lesz ha kilépnek, azok akik hülyítették a népet Farage és B. Johnson és még sokan mások a szavazás után leléptek, mint kurva a sezlonyról, a káoszt majd megoldja más, ők csak csinálják a problémát, a megoldás mások feladata lesz.
Az Ír-Észak-Ír határ kérdése sincs megoldva. Lényegében nem oldották meg egy problémát sem, csak kitolták a döntés határidejét.

Jó tanulópénz lesz ez a többi ország populista gátlástalan politikusának ( már ha van eszük ), hogy a nép hülyítésének is megvannak a veszélyei, mert a sok ostoba húgyagyú félanalfabéta embert könnyű behülyíteni és az urnákhoz vinni. Csak utána ha meg van az eredménye lehet pislogni, mint kezdő buzi a gőzfürdőben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.15 14:13

4 resignations and counting: May's government 'falling apart before our eyes' over Brexit deal

Published time: 15 Nov, 2018 11:29
Edited time: 15 Nov, 2018 12:23

https://www.rt.com/uk/444050-brexit-resignations-may-deal/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.15 14:06

@flydomi: nem lesz itt semmiféle soft-brexit, egybites.

Kiszivárgott: megbuktathatják Theresa Mayt
Portfolio, MTI, REuters
2018. november 15. 12:53

Bizalmatlansági indítványt nyújthat be Theresa May ellen egy képviselő 2018.11.15 12:53

A The Daily Telegraph újságírójának értesülései szerint Jacob Rees-Mogg brit képviselő bizalmatlansági indítvány benyújtásával kezdeményezni fogja Theresa May eltávolítását a kormányfői pozícióból.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/kiszivargott-megbuktathatjak-theresa-mayt.304390.html


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2018.11.15 13:09

Miért nem a nagy függetlenséget választották,vagyis a No Dealt? :) May néni ismét szembe köpte magát. :) Marad a soft brexit,ami mér rosszabb,mert most már az "egyenlő" partnerséget is elveszítették. :) Kellett hazudozni folyamatosan Nigel,Boris,Cameron,May?..:D Lesz ez jobb is. :) Show must go on??..:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html