Részben az építőipari termelés 27,6 százalékos zuhanása miatt tavaly az azeri hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbi 1,1 százalékos növekedés után.

Az azeri kormány az idei évre 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ugyanakkor az ADB előrejelzésében az szerepel, hogy a GDP 1,1 százalékkal csökken - írja az MTI.

Az azeri gazdaság komoly mértékben függ a kőolaj és a földgáz árának alakulásától. A függőséget jól példázza, hogy az állami bevételek 75 százalékát és a GDP 45 százalékát adja a kőolaj és gázeladás. (Elemzők most is arra figyelmeztetnek, hogy drámai változás jöhet a benzinárban.)

A kőolaj és a földgáz világpiaci árának az esése kedvezőtlenül befolyásolta a fizetési egyensúlyt, a nemzeti fizetőeszköz, a manat árfolyamát és az ország devizatartalékát.

A gazdaság sérülékenységét jelzi, hogy a manat értéke történelmi mélypontra süllyedt február 1-jén, amikor 1 dollárért 1,92 manatot adtak, ami azt jelenti, hogy 2015 vége óta felére csökkent az azeri pénz értéke.