A jelenlegi parlament hivatali idejének végére a minimálbérnek Lengyelországban 4000 zlotynak (300 ezer forint) kellene lennie - idézte Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének ígéretét a gazeta.pl. Az ország tényleges vezetője az októberi parlamenti választások előtt kötelezte el magát amellett, hogy majdnem megduplázzák a legalacsonyabb fizetést. A közgazdászok azonban azt hangoztatják, hogy a minimálbér nemhogy növekedni nem fog, de eshet is. Az ok a koronavírus-járvány.

Kaczynski a13. havi nyugdíj bevezetése és a mezőgazdaságból élők támogatásának növelése mellett ígérte ezt, hozzátéve, hogy 2020 végén már 3000 zloty lesz a minimálbér. Januárban 350 zlotyval, bruttó 2600 zlotyra emelkedett a minimálbér, ám  a következő, 400 zlotys emelésre valószínűleg már nem kerül sor. A járvány ugyanis mindet megváltoztatott.

Nehéz fizetésemelésről beszélni, amikor a kormány a dolgozóknak és a vállalkozóknak sokkoló szabályokat készít elő - írja a gazeta.pl. Az új gazdasági intézkedések, amelyek már a negyedik hullámban hivatottak kezelni a válságot, azt is lehetővé teszik például, hogy a dolgozók fizetését 50 százalékkal csökkentsék. Ez a vágás akár egy évre is szólhat. Így a minimálbér töretlen emelése kérdésessé vált.