Még küzdeni kell a 2 százalékos inflációért Japánban

Az olajárak emelkedésének dacára az elmúlt hónapokhoz hasonlóan októberben is alacsony maradt a fogyasztói árak növekedési üteme Japánban - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2018. november 22. csütörtök, 09:55
Fotó: Shutterstock

A japán központi bank csütörtökön azt közölte, hogy októberben 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben a szeptemberi 1,2 százalék után.

A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 1 százalék volt októberben a szeptemberi ugyancsak 1 százalék után.

Az élelmiszerek mellett az energiaárakat sem tartalmazó maginfláció - a japán jegybank által leginkább figyelt mutató - a szeptemberivel megegyező, 0,4 százalék volt.

A jegybank által közölt valamennyi mutató megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Elemzők szerint a jegybanknak fenn kell tartania rendkívül laza monetáris politikáját, mivel az öt évvel ezelőtt bevezetett gazdaságösztönző intézkedések ellenére sincs elérhető távolságban a 2 százalékos inflációs célszám.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A Bank of Japán azt reméli, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK