Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 3,0 százalékkal estek vissza júniusban. Ez mérsékeltebb az elemzők által várt 3,2 százalékos, valamint az áprilisi 3,7 százalékos árcsökkenésnél. Havi összevetésben a termelői árindex 0,4 százalékkal nőtt májusról júniusra, az év első hat hónapjában 1,9 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A legmarkánsabb - 39,1 százalékos - visszaesést a kőolaj és gáz árait illetően regisztrálták a múlt hónapban, ám ez javulásnak számít a májusi 57,6 százalékos árcsökkenéshez képest. A fogyasztói árucikkek termelői árindexe 0,6 százalékkal, köztük az élelmiszereké 3,2 százalékkal emelkedett júniusban, enyhén nagyobb ütemben a májusinál.

A fogyasztói árindex 2,5 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos időszakához képest, beváltva az elemzői előrejelzéseket. Májusban az elmúlt 14 hónap legalacsonyabb szintű - 2,4 százalékos - inflációját mérték, miután a fogyasztói árindex januárban 5,4 százalékkal csaknem kilencéves csúcsot ért el.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek májusról júniusra, míg az év első hat hónapját tekintve 3,8 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedést tűzött ki az idei évre.

A statisztikai hivatal közleménye szerint a legnagyobb mértékű - 11,1 százalékos - áremelkedés változatlanul az élelmiszereknél volt megfigyelhető. Az élelmiszerek árát az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt rendkívüli módon megdrágult disznóhús ára húzza felfelé, amely a múlt hónapban 81,6 százalékkal emelkedett. A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának emelkedése 2,05 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet júniusban.

Tung Li-csüan, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a júniusban Pekingben felfedezett, egy nagybani piachoz köthető újabb járványgóc, valamint az ország déli részén dúló árvizek miatt egyes területeken átmenetileg akadozott a zöldségellátás. A friss zöldségek ára így havi összevetésben 2,8 százalékkal emelkedett, miután májusban még 12,5 százalékos visszaesést mértek áprilishoz képest. A szakértő ara is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány továbbra is érezteti hatását a közlekedésben: a repülőjegyek ára 6,1 százalékkal esett vissza májushoz képest. A benzin ára 19,4 százalékkal, a dízelé pedig 21,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabb volt: éves bázison 3,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban, szemben a városokban mért 2,2 százalékkal.

Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, enyhén mérséklődve a májusi 1,1 százalékhoz képest.

A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar júniusi teljesítményét vizsgáló hivatalos, illetve privát felmérések is azt mutatták, hogy a kínai gazdaság kezd stabilizálódni a járvány okozta visszaesés után. A kínai bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 6,8 százalékkal esett vissza a járvány bénító hatásainak nyomán - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A járvány miatti bizonytalanság tükrében pedig a kínai parlament idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat. Egyes elemzők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt. A statisztikai hivatal a tervek szerint július 16-án közli a második negyedéves GDP-adatokat.