Még mindig vezetnek a magyarok a románok előtt

Bár a román gazdaság gyorsabban nő, mint a magyar, az utóbbi még mindig jóval előbbre jár, mint az előbbi, sőt a különbség évtizedek óta nem csökken.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 9. vasárnap, 16:34
Fotó: Shutterstock

A román gazdaság közel húsz éve folyamatosan közelít a magyarhoz, ám az egy főre eső GDP tekintetében még mindig hozzávetőleg 14 százalékos lemaradásban van - írta a Maszol. Ez a különbség hozzávetőleg ugyanakkora, mint a 70-es évek végén volt.

A 80-as évek közepére a két ország közti különbség minden idők legalacsonyabb szintjére, 14 százalékra csökkent: a romániai egy főre eső GDP 11 ezer eurónak felelt meg, míg a megfelelő magyarországi mutató 13 ezer euró volt.

Az évtized második felében Ceausescu katasztrofális gazdaságpolitikája miatt az olló elkezdett ismét kinyílni, a rendszerváltás évében már 26 százalék volt a lemaradás. Az olló 2000-re közel 70 százalékra szélesedett, majd záródott és jelenleg ismét 14 százalék a különbség - Romániában 19 935 euró az egy főre eső GDP, míg Magyarországon közel 23 ezer euró.

A szakemberek többsége egészségesebbnek találja a magyarországi gazdasági folyamatokat, mint a Romániában zajlókat. Az utóbbi országban a növekedés motorja az elmúlt időszakban a belső fogyasztás volt, míg Magyarországon a beruházások és az export. Emellett az utóbbi ország infrastrukturális előnyei még hosszú ideig fennállhatnak, ami kétségessé teszi az egy főre eső GDP-ben lévő különbség ledolgozását

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK