Még nagyobb baj fenyeget a járvány után

Most dől el, hogy a világ kormányai kihasználják-e a lehetőséget, hogy koronavírus-válság elhárítására szánt milliárdokat egyben a klímaváltozás megelőzését is szolgáló beruházásokra fordítják, vagy sem. Egy szakértő szerint szinte minden azon múlik, hogy az amerikaiak újraválasztják-e Donald Trumpot elnöknek.
Komócsin Sándor, 2020. április 25. szombat, 19:51
Fotó: Getty Images

A koronavírus-világjárvány minden más hírt letakarított a lapok címlapjairól és a képernyőkről, köztük az emberiség sorsát a mostani válságnál hosszabb távon sokkal jobban befolyásoló klímaváltozás ügyét is. Az IMF előrejelzése szerint a "nagy leállás" 9 ezer milliárd dollárt farag le a világgazdaság növekedéséből a következő 20 hónapban. És ez az optimista forgatókönyv: ha a válság áthúzódik 2021-re, akkor a világ GDP-je az idei hat százalék után további nyolccal zuhanhat.

Nem csoda, hogy a világ kormányai a válságkezelésre koncentrálnak - vezeti fel cikkét az AFP, amely azt firtatja, milyen hatással lehet ez a klímaváltozás elleni küzdelemre. A lényeg: ha a következő hónapok kiadásainak megtervezésénél nem veszik figyelembe, hogy azok segíthetik, gátolhatják vagy semlegesek lehetnek a globális felmelegedés megelőzése szempontjából, abból nagy baj lehet. Az emberiség elvesztheti esélyét arra, hogy megelőzze a még elviselhetőnek tartott két Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést az évszázad végére.

Európa, Kína, USA

Az Európai Uniónak kulcsszerepe van a klímadiplomáciában - véli Laurence Tubiana, a European Climate Foundation vezérigazgatója, a 2015-ös párizsi klímaegyezmény egyik kitalálója. Mint mondja, nem szeret "most vagy soha" pillanatokról beszélni, de most ez van: a koronaválságra elszórt milliárdokat fel lehetne használni a világ zöldítésére, ám ahogy a dolgok állnak, erre nem lát jó esélyt.

Kínából vegyes jelek érkeznek arról, mennyit költenének el a kétféle válság egyidejű kezelésére. A 2008-as pénzügyi összeomlás után milliárdokat fordítottak energiaintenzív fejlesztésekre, amelyek a szénalapú áramtermelés és ezzel a környezetszennyezés növekedéséhez vezettek. A pekingi vezetés most vonakodik egy újabb nagy befektetési, hitelezési boomot indítani, mert az ország az egyéntől a vállalatokig erősen el van adósodva. A klíma ügy nem szerepel a prioritásaik között.

Az USA-ban Donald Trump elnök dollármilliárdokat készül arra költeni, hogy megmentse az ország olajpala-termelőit, illetve a termékükből készült üzemanyagot égető légitársaságokat. Soha nem titkolta, hogy megrögzött klímaszkeptikus. Ami pedig a világ többi részét illeti, a klímaprobléma megelőzésére rendelkezésre álló pénzeket elszívja a pandémia elleni harc.

Optimisták

Vannak azonban olyan szakértők is, akik optimisták. Felhívják a figyelmet arra, hogy a világgazdaság leállása jelentősen csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, ami egyes ázsiai országokat arra indított, hogy széntüzelésű erőműveiket kevésbé szennyező gáztüzelésűekre cseréljék, illetve hogy a megújuló energiákba fektessenek az energiahordozók importjának kiváltása céljából.

Emellett sokan bíznak abban, hogy a karantén megváltoztatja az emberek szokásait. Például az otthoni munka elterjedtebb lesz, azaz rugalmasabbá válik a foglalkoztatás, és sokan mérlegelhetik, hogy érdemes-e elutazniuk a világ túlsó végére egy egyhetes szabadság kedvéért vagy sem. És a kevesebb közlekedés kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményezhet. A mai tízen- és huszonéveseknek olyan generációs élmény a pandémia, mint amilyen nagyszüleiknek a 100 évvel ezelőtti világgazdasági válság volt, ami megváltoztatja az emberek gondolkodását.

Nagy jelentősége lehet annak, ha az amerikaiak lecserélik a klímaszkeptikus Trump elnököt egy demokrata ellenfelére, aki várhatóan Joe Biden volt alelnök lesz, pláne ha ez a Kongresszus mindkét házában demokrata többséggel párosulna - véli Michael Oppenheimer, a Princeton University geotudományokkal foglalkozó professzora. Amikor az AFP arról kérdezte, mennyire függ Trump leváltásától a klímaváltozás elleni harc felpörgése, úgy válaszolt: alapvetően ettől függ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.04.26 12:07

Jajj, jajj, itt a világvége.
Azt hiszem, belexarok mindenbe, úgyis mindegy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.26 08:34

Hawai-on van egy obszervatórium, melynek mérései szerint a levegő átlagos CO2 tartalma továbbra is növekszik. Ez a hiedelmekkel szemben egyáltalán nem baj, a növényvilágnak kifejezetten hasznos, hiszen CO2 jelenlétében a növények gyorsabban fejlődnek, kevesebb vizet fogyasztanak és több oxigént termelnek, amit meg mi, az élővilág belélegzünk.belélegzik. Node ha most, hogy az ipari termelés drasztikusan csökkent, hogyan lehet, hogy a CO2 koncentráció emelkedik? Hát úgy, hogy nem az emberiség okozza És itt dől meg a zöld maffia hörgése és CO2 összeesküvés elmélete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.26 08:18

Az eco terrorista zöld fasiszta maffia még a COVID-nál is nagyobb pusztulásba vinné a világot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.25 23:30

Agyatlan sötétzöldek és szavazóik elvesztésétől rettegő megélhetési politikusok a klímaváltozás megfékezésére hivatkozva gyakorlatilag öngyilkosságba kergették a személyautó gyártókat: olyan széndioxid kibocsátási szabályokat erőltettek rájuk, amelyek betartása durva áremelésekre kényszerítik őket, viszont ezek a korlátozások a bolygó levegőjének széndioxid szintjére gyakorlatilag SEMMI hatással nincsenek (a személyautók a világ összes széndioxid kibocsátásának mindössze 0,00001 százalékáért felelősek, na ezt sikerült egy kicsivel tovább csökkenteni, lehet gratulálni nekik).
Vajon mire lesz képes ez a sötétzöld+politikus csürhe, ha még pénzt is kapnak a kezükbe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.25 21:15

Nem lesz sok a műbalhéból, idióták?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html