A fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy a következő 17 évben tovább nő reálértéken az elektromos energia, illetve a vízszolgáltatás ára Nagy-Britanniában - jelentette a londoni számvevőszék. A kormány ugyan azt állítja, hogy "elkötelezett" a rezsi alacsonyan tartása mellett, mégsem tudta megakadályozni az elmúlt időszak nagy áramár-emeléseit.

A hat legnagyobb energiaszolgáltató körül öt átlag 8,1 százalékkal növelte árait, míg egy beérte 3,9 százalékos plusszal. Az éves infláció októberben 2,2 százalékra mérséklődött, ami 13 havi mélypont. Idén egyetlen hónapban sem volt magasabb a ráta három százaléknál.

Van áram, nem?

Nem akarunk gyors profitot bezsebelni az ügyfeleinknek eladott elektromos energián - állította a BBC-nek nyilatkozva Alan Young, a SSE energiaszolgáltató munkatársa. A brit áramellátó rendszer stabil, ami lehetővé teszi a megbízható szolgáltatást. Ha valaki felkapcsolja a villanyt, akkor kigyullad a lámpa - ez a lényeg. Ezenfelül persze lehet javítani az ágazat szabályozási feltételeit.

Az ősz elején Ed Miliband, a Munkáspárt vezére kezdte a rezsiharcot a szigetországban. Megígérte, hogy ha a következő parlamenti választáson hatalomra kerülnek, akkor 2015 májusától 20 hónapig befagyasztják az áram árát. Ed Davey a Liberális Demokratapárthoz tartozó energiaügyi miniszter egy tegnapi konferencián azzal vádolta az áramszolgáltatókat fejőstehénnek tekintik ügyfeleiket, így a kormány felül akarja vizsgálni az árakban foglalt környezetvédelmi díjakat is.

A fogyasztók fizetik meg

A pénzügyminisztérium becslése szerint a következő tíz évben 310 milliárd fontot (368 milliárd euró) kell az energetikai infrastruktúra fejlesztésére fordítani. Mivel ezt főként magánvállalatok fogják befektetni, borítékolható, hogy a költségeket áthárítják a fogyasztókra. A számvevőszék becslése szerint 2030-ig reálértéken - tehát az infláción felül - 18 százalékkal fog drágulni az elektromos energia. A vízdíjak esetén 28 százalékos reál-áremelkedés várható.

Nagy kérdés, hogy - a bérek változásának tükrében - ez mekkora terhet jelent majd a háztartásoknak. Ezzel a problémával a megfelelő statisztikai módszerek hiányában nem boldogultak a számvevők. Az azonban nagyon valószínű, hogy a szegény családok helyzete tovább fog romlani. Áram- és vízszámlájuk 2011-ben jövedelmük 15 százalékát vitte el, miközben az átlagos arány nyolc százalék. Reáljövedelemük 11 százalékkal zuhant 2002 óta.