Még a csehek is jobban állnak

A régión belül a magyaron kívül a cseh gazdaság van még recesszióban, de nem olyan mélyben, mint Magyarország. A prágai kormány megszorító politikát folytat, amit megszorító politikának neveznek.
NAPI, 2013. február 14. csütörtök, 09:52
Fotó: Napi.hu

Soha nem látott hosszúságú recesszióban toporog a cseh gazdaság - derült ki a negyedik negyedéves adatok nyilvánosságra kerülése után. A július-szeptemberi periódushoz képest 0,2 százalékkal zsugorodott a GDP, így az év utolsó három hónapja a negyedik egymást követő visszaesést hozó negyedév volt - jelentette a prágai statisztikai hivatal. A csökkenés kicsit elmaradt a Bloomberg 0,3 százalékos elemzői konszenzusától. Éves összehasonlításban kereken egy százalékponttal jobban állnak a csehek, mint a magyarok: 2011 október-decemberéhez képest 1,7 százalékkal esett a GDP.

Az évente 217 milliárd dollár bruttó hazai terméket előállító cseh gazdaságot a belső fogyasztói és vállalati kereslet hanyatlása sújtja, amelynek hátterében - a fő exportpiac, az eurózóna válsága mellett - a kormány megszorító politikája áll. A jegybank három lépésben nulla közelébe mérsékelte alapkamatát, a szakértők most azon vitatkoznak, hogy a korona gyengítésével kellene-e további monetáris segítséget nyújtani a gazdaságnak.

Már a Skodának sem megy

A kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékkal zuhant decemberben, az év végi ünnepek időszakában. Ilyen visszaesésre három éve nem volt példa - igaz, ez részben arra vezethető vissza, hogy az év utolsó hónapjában kevesebb munkanap volt idén, mint tavaly. Az ipari termelés 2012 végén 12,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami hároméves negatív rekord.

A GDP háromnegyedét adó export ugyan nőtt október-decemberben, de csupán 1,9 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Ez a válság szaggatta 2009-es év utolsó negyede óta a legrosszabb adat. A munkanélküliségi ráta 2013 januárjában nyolc százalékra emelkedett - derült ki a munkaügyi minisztérium adataiból. Ilyen súlyos munkanélküliségre még soha nem volt példa Csehországban.

A Skoda Auto AS, az ország legnagyobb exportőr vállalata 940 ezer autót adott el tavaly, ami rekord a cég életében, ám a január rosszul alakult. A cég közleménye szerint az európai újautó-piac folytatódó hanyatlása miatt gyengült a vállalat termékei iránti kereslet. A Skoda vezetősége megtagadta a szakszervezetek követelését a bérek emelésére, s mivel az autógyártó benchmarknak számít a cseh iparban, ezért borítékolható, hogy cseh gazdaság más cégeinél, ágazataiban sem fognak nőni a bérek. Ez nem jó előjel a következő hónapokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Looksha, 2013.02.14 16:26

Micsoda cím ez, hogy még a csehek is. Lehet összehasonlítani a százalékokat, de aki járt ott, tudja, hogy ég és föld különbség. Tudom, hogy rajtunk nagyobbakat ütött a történelem. Sajnos Csehországhoz képest ez ami itt van, nagyon kelet és nagyon balkán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.14 11:01

@medellin:
Jó esélyel a hiény tekintetében is a legjobbak között leszünk. hidd el, ha most is 9%-os hiény lenne mint Bajnaiék idején, akkor az 1500-2000 mrd hitelből a gazdaségba pumpélt pénz lendítene rajta. Csakhogy annak is most fizetjük az árát, ugyanis csüdhöz vezetett. Na de normális politikára képtelenk voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

medellin, 2013.02.14 10:40

Jó eséllyel dobogós helyre kerül Magyarország a visszaesés mértékében a régióban. Köszönjük néked orbán elvtárs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html