Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdekes összeállítást közölt az Oxford Dictionary alapján Word Economic Forum, melyből megtudhatjuk, hogy egyes pénznemek elnevezéseinek mi a háttere.

Íme:

Forint: A magyar fizetőeszköz neve az olasz fiorino szóból származik, ami a firenzei aranypénz volt. A fiorinóra egy virág, azaz olaszul fiore volt rányomtatva, innen a név.

Dollár: A világ leginkább használt pénze a flamand és alsónémet szóból a joachimsthal-ból jön. Ennek eredete a Joachim-völgy, ahol anno az ezüstöt bányászták. Az innen származó érmék lettek így a joachimsthaler-ek, amit idővel thaler-nek (tallér) rövidítettek, ami ugyancsak idővel átalakult dollárrá.

Peso: A peso szó szerint súlyt jelent spanyolul.

Líra: Az olasz és török nyelvben használt lira szó a latin librából származik, ami fontot, mint súlymértékegységet jelentett.


via chartsbin.com

Márka: A korábbi német és finn márka is a súly mértékegysége után kapta a nevét.

Rial: Itt a latinban kell keresni a megoldást, a regalis ugyanis királyit jelent magyarul, ez pedig épp elég indok volt az ománi és iráni vezetőknek a névválasztáshoz. Hasonló eredete van a katari, szaúdi és jemeni riyalnak is, ahogy az euró előtt a spanyolok is realt használtak.

Rand: Ahogy a dollár, úgy Dél-Afrika pénze is egy holland elnevezésből jön. A régióban található ugyanis Witwatersrand, ami híresen gazdag aranylelőhely volt.

Jüan, jen, won: A kínai, japán és dél-koreai pénznek is mind a kerek szóból származik, avagy máshogy mondva kerek érme.

Korona: Az elnevezés főképp a skandináv országokban népszerű és alapja természetesen a latin corona, azaz magyarul korona. A svéd krona, a norvég és a dán krone, az izlandi króna, észt kroon (itt az euró elődje) és a cseh koruna is innen származik.

Dinár: Jordánia, Algéria, Szerbia és Kuvait is használja az elnevezést, melyet az ősi Rómának köszönhetünk. Az ő ezüstpénzüket hívták ugyanis denariusnak, ennek a rövidebb változata lett népszerű több országban is.

Rúpia: A szanszkritban a megmunkált ezüstöt hívták rupvának, ami végül az indiai, pakisztáni és indonéziai pénz nevét is adta.

Pound (font): Ismét a latinhoz kell fordulnunk a megoldásért. A poundus ugyanis súlyt jelent. Az Egyesült Királyságon kívül Egyiptomban, Libanonban, Szudánban és Szíriában is használják.

Rubel: Az orosz és fehérorosz pénz neve az ezüst súlymértékéből ered.

Zloty: Lengyelül aranyat, aranyozottat jelent.

Frank: A frankot II. János vezette be 1360-ban. Neve az érmén látható feliratból származik: Johannes Dei Gratia Francorum Rex vagyis János isten kegyelméből a franciák királya. (Wikipédia)