A megkérdezett 70 szakértő mintegy kétharmada vélte úgy, hogy az év végéig kamatot csökkenthet a frankfurti székhelyű szervezet. Ezen belül 11 már a következő, november eleji kamatdöntéskor 25 bázispontos csökkenést várt. Az elemzők közül 23-an nem számítottak arra, hogy az EcB változtat irányadó kamatlábán.

A kamatleszállítást várók közül 16-an látták úgy, hogy az év végén 1,00 százalék lesz a kamat, a jelenlegi 1,50 százalékhoz képest. A jövő év végére a megkérdezett elemzők közül 18-an 1,50 százalékos, négyen 1,25 százalékos, 41-en 1,00 százalékos, míg ketten 0,75 százalékos kamatot vártak.

Az EcB kormányzótanácsa legközelebb november 3-án tart kamatdöntő ülést. Ez lesz az első olyan ülése a legfőbb euróövezeti monetáris szervnek, amelyet az olasz Mario Draghi vezet. A jelenlegi elnököt, Jean-Claude Trichet-t nyolc éves mandátumának lejártát követően, november elsejével váltja az olasz bankár. Szakértők szerint az újonnan kinevezett központi banki elnök az első ülésen még óvatosan közelít az újabb monetáris enyhítéshez.

"Egy új elnöknek nehéz lesz meggyőznie a kormányzótanács tagjait a kamatcsökkentés lehetőségéről, amikor az euróövezeti infláció még mindig 3 százalék közelében van" - mondta Guillaume Menuet, a Citibank elemzője, aki úgy látta, hogy a szervezet decemberben 50 bázisponttal csökkenthet kamatlábán. Az EsB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

Jens-Oliver Niklasch, az LBBW közgazdásza szerint viszont az adósságválság és a gazdasági visszaesés kockázatai jelentősebbek az inflációs veszélyeknél, így az EKB esetleg rászánja magát a kamatcsökkentésre.