Még csak most jön a szívás java a görögöknek

Ha egyszer egy ország pénzügyi rendszere összeomlik, nem lehet egyik napról a másikra rendbe tenni, azaz ha valahol tőkekorlátozásokat vezetnek be, azt nem tudják feloldani egy héttel a bevezetést követően.
Napi.hu, 2015. július 4. szombat, 09:06
Fotó: Reuters

Szemben Görögországgal, amely nem utalta át az IMF-nek a június 30-án járó törlesztőrészletet, a Ciprus, ahol 2013-ban korlátozták a banki ügyfelek készpénzfelvételét és utalásait, nemrégiben megkapta az érvényben lévő EU-IMF segélyprogram keretében járó 280 millió eurós hitelrészletet a Valutaalaptól - jelentette a Financial Times. Cserébe persze újabb szigorú lépéseket kellett tennie a bankrendszere rendbe tétele felé vezető úton.

Nevezetesen új szabályozást kellett bevezetnie az ingatlanárverések és a fizetésképtelenség kezelése terén. Az IMF mellett az ország európai hitelező 100 millió eurót utalták azt követően, hogy sikeresnek találták a kormány reformprogramját. Az Európai Központi Bank (ECB) kiterjesztette kötvényvásárlási programját a szigetország pénzintézeteire is, miután úgy találta, hogy el tudnak bánni meglehetősen nagy behajthatatlan követelésállományukkal.

Ez fájt

A hitelező EU-ECB-IMF trió úgy látja, hogy a tízmilliárd eurós, szűken hároméves hosszúságúra tervezett program az eredeti menetrendnek megfelelően az év végével lezárulhat. Ez azonban nem fogja vigasztalni azokat a betéteseket - főként oroszokat -, akiknek 100 ezer euró feletti megtakarításait a bankok adósságainak csökkentése érdekében még 2013-ban megnyirbálták. Eltarthat egy ideig az is, amíg az utca embere elfelejti a 2013 márciusában bevezetett tőkekorlátozásokat.

Nincs nyitás július vége előtt
A tőkekorlátozások július végéig, legjobb esetben 20-áig maradhatnak érvényben - véli Konsztantine Mihalosz, az Athéni Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke, aki szerint az "igen" győz vasárnap, mert a görögök tudják, hogy az euróról szavaznak, és meg akarják tartani azt. Teljességgel lehetetlen kinyitni a bankokat egy új megállapodás nélkül - fejtegette. Az egyezséget jóvá kell hagynia a görög törvényhozásnak és az eurótagállamok parlamentjeinek is, ami időigényes. Ezt követően kezdheti meg a pénzrendszer euróellátását az Európai Központi Bank. A pénzintézetek csak akkor nyithatnak meg, amikor helyre állt a bizalom irántuk. Enélkül az ügyfelek azonnal kivennék minden maradék pénzüket a számláikról.

Akkor az ATM-ekből felvehető készpénz mennyiségiét napi 300 euróban maximálták. (Ez Görögországban 60 euró, ami alól kivételt kaptak azok a nyugdíjasok, akik a csak a kedvükért kinyitott bankfiókokban felvehetnek nyugdíjukból naponta 120 eurót.) A szigetországban bevezetett szabályok szerint a külföldre utazó ciprusiak maximum 1000 eurót vihettek magukkal. Emellett Cipruson legfeljebb 5000 euró külföldre utalását engedték meg, az e feletti összeg kifizetéséhez külön engedélyt kellett kérni, amelyet egy különbizottság bírált el.

A durva szabályokat fokozatosan enyhítették, de még arra is egy évig - 2014 májusáig - kellett várni, hogy újra lehetővé tegyék a bankszámlák nyitását. Végül idén áprilisában oldották fel az utolsó korlátozást is. (Izlandon, ahol a 2008 őszén megindult tőkekivonás kiürítette az ország devizatartalékait, csak nemrégiben, tehát több mint hét évvel az akkor bevezetett tőkekorlátozások után készült el a normális helyzet helyre állításáról szóló terv.)

Argentin minta

A szakértők egy része azonban úgy látja, hogy a ciprusi modell nem alkalmazható Görögországra, azaz görögöknek jóval nagyobb szenvedésre kell felkészülniük. A szigetországban ugyanis egy EU-IMF segélyprogram keretében vezették be a tőkekorlátozásokat. Az athéni kormány nem tud ilyet felmutatni, pedig enélkül aligha lehet feltölteni a kifosztott bankok trezorjait.

Ezért egyes közgazdászok a 2001-2002-es argentin csődöt ajánlják mintaként. Ott az indította el a tőkekivonást, hogy az emberek attól tartottak, hogy hamarosan megszűnik a peso és a dollár árfolyamát az egy az egyes szinten rögzítő árfolyamrendszer. (Ez letörte ugyan az inflációt, de túlértékeltté tette az argentin valutát, ami kiütötte az exportot, s ezzel a gazdaságot.)

El corralito és el corralón

A latin-amerikai ország banki ügyfelei 2001 végén elkezdték dollárra váltani, és kivenni pénzüket a bankokból, hogy megússzák a borítékolható leértékelést. Válaszul a Buenos Aires-i hatóságok bevezették az úgynevezett el corralito - kis kerítés - néven becézett intézkedéscsomagot, amely egyebek mellett megakadályozta a dollárszámlákon lévő pénz felvételét. Ez hatástalannak bizonyult, ezért átvette a helyét az el corralón, amelynek keretében egyebek mellett befagyasztották a határidős betéteket, majd átváltatták azokat pesóban elszámolt államkötvényekre.

Az argentin kormány végül sem kicsi, sem a nagyobb kerítéssel sem tudta megelőzni a nemzeti valuta árfolyamának beszakadását. Fél évvel a bankok elleni roham indulása után, 2002 júniusára az egy az egyes árfolyam helyett már 3,9 pesót kellett adni egy dollárért.

További kérdés a héten bevezetett görög tőkekorlátozásokkal kapcsolatban, hogy az athéni hatóságok képesek lesznek-e ellenőrizni ezek betartását. Szakértők szerint rigorózus kontrollmechanizmust kell működtetni, mert enélkül beindulnak azok a korrupciós csatornák, amelyeken keresztül mégis elfolyhat pénz, ami értelmetlenné teheti a népszerűtlen korlátozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.05 09:05

@alexxxx: ,lusta korrupt országok kihullanak...sajna magyarország is ide tartozik, lenyelország betartja EU szabályokat jobban is áll mint mi....elgurult a gyógyszered ....! ..1. a lengyelek adósságának felét elengedték 90 -ben , 2- 4 millió lengyel ment el 30 év alatt ,azokról nem kellett gondoskodni ...3. vallásos nép ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.04 22:43

@Helianthus:

Ha tényleg tudni akarsz valamit felőlük, vedd elő a Google Earth programot, és tanulmányozd a Fold felszínét. Amit találsz, az a tiéd.

Részemről vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.04 22:40

@nylonzsak:

,,Egyszer már elsüthetnéd mi a fészkes fenét értesz háttérhatalom
alatt ..."

Még a magukat beavatottak tartók sem tudják. Nem vagyok beavatott, de nyomaikat hátrahagyták, bárki felfedezhet belőlük néhányat ha keresi, ahogy én tettem. De egyébként minden hol találkozni a nyomokkal. Tankönyvekben, híradókban, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.04 21:40

@ptiszai:

Mikor fejezed be a hülye összeesküvés elméleteid?

érvei nincsenek, jön ez
eccerű
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.04 21:37

@ptiszai:

azért túlzás azt mondani, hogy lusták
nem
de az tény, hogy jócskán erőn felüli jómódban élnek
ezek a hamisítások pedig már trendi, nem eccer csinálták
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html