A londoni Brent kőolaj ára 85 centtel, 106 dollár/hordó fölé emelkedett, amire május vége óta nem volt példa, az észak-amerikai WTI pedig 90,60 dolláros árával héthetes rekordot döntött, miután az izraeli busz bulgáriai felrobbantása és a szíriai polgárháború elmélyülése növelte a kínálat alakulásával kapcsolatos bizonytalanságot. Keresleti oldalról Ben Bernanke Fed-elnök kijelentése húzta az árat, miszerint az USA valószínűleg elkerüli a recesszió visszatérését. Ennek alapján feltételezhető, hogy nem romlik tovább a világgazdaság állapota - írta a Reuters.

A WTI 90 dollár fölé drágulása arra utal, hogy általában javult a hangulat az olajpiacon - állítja Emori Tetsu, az Astmax Investments alapkezelő-menedzsere. Az árak júniusban érhették el visszaesésük mélypontját, s immáron emelkedő trendben vannak. A Brent 20 százalékkal erősödött a múlt hónapban elért minimuma után, amit azzal magyaráznak az elemzők, hogy a befektetők szerint a világgazdaság túl van betegsége nehezén.

Irány felfelé

A Brent 107,78 dollárig szaladhat el, miután áttörte a 103,22 dolláros ellenállási pontot, a WTI 90,88 dollárra drágulhat, miután szintén legyűrte legutóbbi helyi korlátját - véli Wang Tao technikai elemző. A közel-keleti feszültség erősödése további aggodalmakat kelthet a kínálattal kapcsolatban, ami gyorsíthatja a drágulást. Az Irán elleni amerikai és európai embargó következményei továbbra sem elhanyagolhatóak.

Az áremelkedés ellen hat viszont, hogy az amerikai EIA energetikai elemző szervezet jelentése szerint a vártnál kevésbé estek az USA olajtartalékai. Az import magasabb volt, a finomítók pedig visszavettek termelésükből.