Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem fogadunk el semmiféle méltánytalan kereskedelmet, kvótákat vagy önkéntes exportkorlátozást. Ha elrendelik a vámokat, akkor válaszlépéseket hozunk" - mondta a biztos az Európai Parlamenti illetékes szakbizottságának brüsszeli ülésén.

Már előkészítettünk egy listát nagyjából 35 milliárd euró értékben. Remélem, nem kell majd használnunk - tette hozzá Malmström.

A svéd uniós biztos egyúttal üdvözölte, hogy Washington egyelőre nem vetette ki a vámokat, amelyekkel Donald Trump elnök már több mint egy éve fenyegeti az EU-t, ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy az európai jármű- és alkatrészimport nemzetbiztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államoknak.

Az amerikai kormány nem hajlandó megkezdeni a kereskedelmi tárgyalást, mivel azok - az EU döntése értelmében - nem szólnak a mezőgazdasági termékekről is. Jelen pillanatban így nem történik semmi - fogalmazott a bizottság előtt a biztos.

A vitában Győri Enikő fideszes EP-képviselő az EU és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről beszélt, azt emelve ki, hogy az egyezmény tartalmát tekintve még számos kérdés tisztázásra szorul. A képviselő a mezőgazdasági szektor, azon belül főként a magyar méz- és csirkehústermelők, illetve bioetanol-előállítók aggodalmait tolmácsolta, és arra kérte a biztost, hogy hozzanak létre kompenzációs keretet a gazdák esetleges veszteségeinek kompenzálására.

Erre reagálva Malmström azt mondta, hogy nem lesznek veszteségek, azonban foglalkoznak az üggyel, és egy egymilliárd eurós támogató intézkedési keret létrehozásán dolgoznak.

Győri pozitívan értékelte az EU-Vietnam szabadkereskedelmi egyezményt, és reményét fejezte ki, hogy az a magyar kis- és középvállalatok számára lehetőséget teremt majd belépni a távol-keleti ország piacára, valamint elősegíti az ipari termelés megmaradását az EU területén - írta az MTI.