Még egy Brexit-pofon - minden rosszul sül el

Lelkesen jelentette be David Cameron brit miniszterelnök, hogy a Boeing új munkahelyeket teremt Nagy-Britanniában, ami azt bizonyítja, hogy a szigetország gazdasága a Brexit ellenére hasíthat. Nem hangsúlyozta, hogy az amerikai cég az EU-párti Skóciában bővít.
Napi.hu, 2016. július 11. hétfő, 19:11
Fotó: Reuters

Az amerikai Boeing repülőgépgyártó és a brit kormány bejelentette, hogy a cég egy új megállapodás keretében bővíti a tevékenységét a szigetországban - jelentette a BBC. David Cameron miniszterelnök a farnborough-i repülőgép-kiállításon jelentette be a megállapodás részleteit.

Eszerint a londoni kormány vásárol kilenc új Boeing P8-as haditengerészeti járőrözésre szolgáló repülőgépet és bővíti az amerikai óriásvállalat nagy-britanniai kutatási tevékenységének állami támogatását.

A Boeing 100 millió fontot (36,7 milliárd forint, több mint két budapesti futballstadion ára) fektet be a királyi légierő egyik skóciai bázisának bővítésébe, ami 100 új munkahelyet teremt. (A skótok többsége a szigetország EU-tagságának fenntartása mellett szavazott és sanszos, hogy a Skócia Nagy-Britanniából való kiválását szorgalmazza, hogy az unióban maradhasson - a szerk.)

Na, ugye!

Cameron szerint a bejelentés kiemeli, hogy Nagy-Britannia a Brexit győzelmét hozó népszavazás ellenére nyitott az új gazdasági vállalkozások fogadására. Akármilyen bizonytalansággal is néz szembe az országunk, világossá kell tennem, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a világ vezető hatalmai közé fog tartozni a polgári és a katonai légi iparban - szögezte le.

A Boeing a népszavazás előtt, az elmúlt öt évben megkétszerezte a nagy-britanniai beszállítói láncára fordított kiadásait. Tavaly elérték a 2000 fő létszámot és az évi 1,8 milliárd fontos kiadást - derült ki a felek közös nyilatkozatából. Ezt a létszámot a Boeing hosszú távon fenn akarja tartani.

Mosolyoffenzíva
George Osborne brit pénzügyminiszter - aki a Remain mellett kampányolt a népszavazás előtt - az USA-ba, Kínába és Szingapúrba indult, hogy meggyőzze az ottani pénzügyi befektetőket: van élet a Brexit után is. Arra igyekszik rávenni a pénzembereket, hogy a szigetország uniós kilépése ellenére tartsanak ki a brit pénzügyi szolgáltatások igénybevétele mellett. Ahogy fogalmazott az az üzenetük, hogy bár az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, ám ezzel egyidejűleg nem lép le a világgazdaság színpadáról.

Nagy üzletek

A Boeing és legnagyobb versenytársa, az európai Airbus háza tájáról egymás után szivárognak ki a nagy üzletekről szóló bejelentések. A cégek minden évben a farnborough-ihoz hasonló bemutatókon kötik a legzsírosabb szerződéseiket.

Az amerikai vállalat a spanyol Air Europa Lineas Aeras légitársasággal és a német TUI AG utazási ügynökséggel tárgyal - jelentette a Bloomberg. Az előbb húsz 737 Max repülőgépet vehet, míg az utóbbi vásárlási opcióinak megújításáról, ezen belül egy további 787 Dreamliner vásárlásáról álmodik. Az üzletek értéke összesen 3,5 milliárd dollár lehet (listaáron).

Az Airbus a Go Airlines India Pvt.-vel tárgyal 70 A320eno értékesítéséről, amely egymagában 7,5 milliárd dollárt hozhat a cég konyhájára (listaáron). A cég 100 gépeladásában reménykedik az AirAsia Bhd.-nek - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

INRI, 2016.07.12 15:29

Skócia Angliához tartozik.
Ha ki akar válni kell egy érvényes Skót népszavazás.
Ettől még nem vált ki.
Kell egy angliai beleegyezés a kiváláshoz. A katalánok sem tudnak népszavazással kiválni Spanyolországból.
Tegyük fel Skócia minden procedúrán átmegy és önálló, Angliától független az ENSZ által elismert szuverén ország lesz nem egy Palesztina vagy egy Krím-félsziget.
Ettől Skócia nem uniós tagország. Kérnie kell a felvételét ami hatmillió kis és nagy procedúrával jár.
A napi.hu-n egy csettintéssel csinálnak egy uniós tagországot.
Még a brexitet sem tudják feldolgozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.07.12 11:09

@David Dakota: Szegenykem, ennyire keves agysejttel nem csoda hogy nem erted ezt sem :)

A Boing UK -n belul eddig is jelen volt, most csak bovitett egy katonai megallapodas kereteben. Megpedig Skociaban, mivel a Boing -nek fontosabb az EU piac mint az angol. Marpedig ha az angolok kilepnek az EU -bol, akkor a Skotok szepen elszakadnak es maradnak az EU -ban.

"Cameron szerint a bejelentés kiemeli, hogy Nagy-Britannia a Brexit győzelmét hozó népszavazás ellenére nyitott az új gazdasági vállalkozások fogadására."

Cameron jo szokasahoz hiven megint hazudik. A Boing nem uj gazdasagi vallalkozas a szigetorszagban es a bovitesert cserebe nem keves penzt kaptak.

Aki huvelykmutyi hazugsagait issza reggeltol estig, annak persze ilyen aprosagok nem tunnek fel :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.12 09:23

Ezen jót nevettem... rosszul sül el, hogy a boeing munkahelyeket teremt az uk-ben... mert a skótok esetleg kilépnek (amire minimális az esély, egyébként)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html