Még egy csapás érheti Európát decemberben

Az osztrák elnökválasztáson és az olasz alkotmányreformról szóló népszavazáson túl a görög belpolitikai helyzet válságosra fordulása is borzolhatja az európaiak idegeit még az év vége előtt. A történet vége újabb előrehozott választás lehet.
Napi.hu, 2016. november 25. péntek, 18:11
Fotó: MTI/AP

A görög kormány kész lezárni az országnak nyújtott európai hitel harmadik felülvizsgálatával kapcsolatos tárgyalásokat, de nem hajlandó "irracionális kéréseket" teljesíteni - jelentette ki Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pártja, a baloldali Sziriza parlamenti frakciója előtt. A sikertelen egyeztetések vége előrehozott választások kiírása lehet - tette hozzá az ekathimerini.com tudósítása szerint.

Siker

A kormányfő arra biztatta a képviselőket, hogy "mozgósítsák" szavazóikat a választókerületeikben: hallgassák meg a panaszaikat a megszorításokkal kapcsolatban, de ezzel egyidejűleg tegyék világossá előttük, milyen vékony jégen jár a kormány az ország irányításában. Ciprasz szerint a Sziriza félúton van a kitűzött céljainak elérése felé vezető úton.

Ciprasz azt várja a Görögországot hitelező eurótagállamoktól, hogy enyhítik a GDP 170 százalékát elérő - nyilvánvalóan visszafizethetetlen - államadósságot. Szerinte az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport december 5-ei ülésén meg kellene születnie az ezzel kapcsolatos javaslatnak.

Kudarc

Az előjelek nem éppen erre utalnak. Korábban arról érkeztek hírek, hogy az eurócsoport pénteken egyeztet a lehetőségekről, ám ezt cáfolták. Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) két éve forszírozza a görög államadósság enyhítését - a pénzügyminisztereknek azt kellett volna tisztázniuk, mit tehetnek ennek a javaslatnak a teljesítése érdekében.

Ebből azért nem lett semmi, mert Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter állítólag lemondta az egyeztetést, miután bosszússá vált amiatt, hogy kiszivárgott a sajtóhoz az ülés híre.

Siker

Úgy tűnik, piaci szereplők bízhatnak a görög adósságok enyhítésében, legalábbis erre utal, hogy a közalkalmazottak sztrájkja meg sem rezdítette a tőzsdei árfolyamokat, sőt olyan emelkedés kezdődött, amilyet régen láttak Athénban - írta a Bloomberg. Pedig a munkabeszüntetés biztos jele a Ciprasz-kormány iránti bizalom gyengülésének, s ezzel a politikai bizonytalanság erősödésének.

A tízéves görög kötvények hozama a befektetői keresletnek köszönhetően hét százalék alá csökkent a hét közepén - szerdán 6,92 százalékkal 2014 óta a legalacsonyabb szintre esett a hozam. A tőzsde hétszázalékos pluszt hozott össze novemberben, főként a Piraeus Bank és az Eurobank erősödésének köszönhetően.

A makroadatok jók: a költségvetés elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - többlete a kormány terveinél jobban alakult októberben, a GDP immáron két egymást követő negyedévben nőtt. A munkanélküliségi ráta három éve csökken, igaz, még így is a legmagasabb az eurótagállamok összehasonlításában.

Kudarc

A britek döntése, hogy kilépnek az EU-ból nyomást gyakorol az európai döntéshozókra a görögök ügyében is - véli Alberto Gallo portfóliómenedzser, az Algebris Investments befektetési cég makrogazdasági stratégája. A Brexit arra ösztönzi őket, hogy letudva a görög problémát fontosabb dolgokra, például az eurózóna fiskális harmonizációjára fordíthassák a figyelmüket.

Európa a Brexit miatt sokkal nehezebb helyzetben van, mint korábban - fejtegette. Ha nem oldják meg a kisebb problémákat akkor csak halmozzák az aggodalomra okot adó ügyeket. Ezt minden bzonnyal el akarják kerülni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.11.26 04:40

Ciprasz és bandája ezzel nyerte a választást!
Semmit nem írunk alá, megszorítások nélkül kivezetjük az országot..
És bevették! :)
Meg vagyok nyugodva azóta, nem a magyar a leghülyébb nép.
Csak a 2.
És a görögök még szemlátomást fokozzák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.26 03:51

viszonylag egyszeruen lehetne rendezni a helyzetet. az tagallami hiteleket ossze kell vonni egy osszeuropai hitelle. olcsobb is lenne, es az eu 500 millios letszamu adofizetoje lenne a visszafizetesi garancia. mivel minden tagorszagban van legalabb 20-30%-os allamadossag, igy ha mindenki ugyanannyit dob a kozosbe (itt nem szazalekosan kell erteni, hanem nominalisan), akkor annak a resze komoly kamatcsokkentest jelentene mindenkinek, par nemet holland stb allamon kivul, akiknek meg igazabol nincs is szuksege rajuk. igy a tagallamoknak lenne egy "sajat" allamadossaga a mostani kamatfeltetelk menten, meg lenne egy "kozos" szuper alacsony kamatok mellett. erezhetoen kisebb lenne a kamatkiadas, pedig lenyegeben mindenki ugyanannyit tesz bele. ugyis az az eu projekt ki nem mondott celja, hogy egyesuljon europa, el kene hat kezdeni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.11.25 22:41

One for all, all for one! We never give up!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.11.25 21:52

Nem könnyű Európának, de mikor volt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html