Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump eredeti tervei szerint már márciusban védővámokat vezetett volna be az Egyesült Államokba behozott acélra és alumíniumra. Ez alól ideiglenesen, két hónapra mentesítette három legfontosabb kereskedelmi partnerét, a szomszédos Kanadát és Mexikót, illetve az Európai Unió tagállamait, április 30-án azonban az elnök még 30 nappal megtoldotta ezt az időt.

Az Egyesült Államok mindhárom partnerével tárgyalásokat folytatnak a védővámokról, az észak-amerikai országok esetében a végleges mentesítés is opció, bár ezt Trump az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásához kötötte - írja a 444 az MTI alapján.

Az Európai Unió évente körülbelül 6 milliárd euró értékben exportál acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba, és állandó mentességet kér az importvámok megfizetése alól.

Az Egyesült Államokból az Európai Unióba exportált termékeket átlagosan 3 százalékos vámtarifa sújtja, míg az Európai Unióból az Egyesült Államokba áramló árukra 2,4 százalékos vámot vetnek ki. Az európai személyautókra 2,5 százalékos vámot vet ki az Egyesült Államok, az EU viszont 10 százalékkal sújtja az importból származó amerikai autókat, de a teherautók esetében az amerikai és az európai vámtarifa közötti különbség akár 25 százalék is lehet az amerikai javára.

A fotó forrása: Pixabay.