Még egy jó hír a tengerentúlról

Az amerikai szenátus is jóváhagyta az USA kétéves költségvetését, amelyet egy kétpárti bizottság készített elő a közigazgatás októberi részleges leállása után.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 08:56
Fotó: Napi.hu

A képviselőház után az amerikai kongresszus felsőháza, a szenátus is jóváhagyta a kétéves költségvetést, amit támogatói a pártok közötti együttműködés jó példájának tartanak. A büdzsét, amely 23 milliárd dollárral mérsékli az büdzsé 642 milliárdos hiányát kétpárti bizottság dolgozta ki azt követően, hogy a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok kibékíthetetlen ellentétei miatt a kongresszus nem járult hozzá a kormánykiadások finanszírozásához, s ezért október közepén bő két hétre leállt a közigazgatás egy része.

A költségvetést ellen kell jegyeznie Barack Obama elnöknek, majd a törvényhozás helyezheti el rajta a végső pecsétet január 15-éig. Ennek nyomán megnyílhat a 2014-ben 1,012 ezer milliárdos kiadással számoló büdzsé végrehajtása előtt az út.

Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kétpárti egyetértés nem jelenti egy új korszak nyitányát, egy olyan időszakét, amelyet a nagy politikai erők együttműködése jellemezne. Carl Levin demokrata szenátor máris arról beszélt újságíróknak, hogy a büdzsé nincs kőbe vésve, lehet rajta változtatni. A demokraták fájó engedménye az alkuban, hogy nem hosszabbítják meg 1,3 millió ember év végén lejáró munkanélküli-segélyének folyósítását.

További bizonytalansági tényező az amerikai államadósság plafonjának emelése, amiről február elején kell megállapodniuk a feleknek. Ez ügyben a republikánusok jelezték, hogy nem adják ingyen a hozzájárulásukat. Az adósságkorlátügy komoly bizonytalanságot kelthet a pénzpiacokon, ugyanis a plafon megemelése nélkül egy idő után a kormány a jogi felhatalmazás hiányában nem tudná törleszteni az amerikai adósságokat, azaz az USA technikai értelemben fizetésképtelenné válna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.19 11:25

y nem hosszabbítják meg 1,3 millió ember év végén lejáró munkanélküli-segélyének folyósítását.....


..a kis ember szív ..,a nagyok meg viszik ki az országból a dollár 100 mrd-okat ,adózatlanul...,tavaly a Facebook 20 milliót adózott ,de 1 mrd dollár profitot keresett ,a Googl 50 milliót adózott ,de 9 mrd-ot kaszált !!!!..hééé.,idióta yenkik ,hol a stukker???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html