A képviselőház után az amerikai kongresszus felsőháza, a szenátus is jóváhagyta a kétéves költségvetést, amit támogatói a pártok közötti együttműködés jó példájának tartanak. A büdzsét, amely 23 milliárd dollárral mérsékli az büdzsé 642 milliárdos hiányát kétpárti bizottság dolgozta ki azt követően, hogy a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok kibékíthetetlen ellentétei miatt a kongresszus nem járult hozzá a kormánykiadások finanszírozásához, s ezért október közepén bő két hétre leállt a közigazgatás egy része.

A költségvetést ellen kell jegyeznie Barack Obama elnöknek, majd a törvényhozás helyezheti el rajta a végső pecsétet január 15-éig. Ennek nyomán megnyílhat a 2014-ben 1,012 ezer milliárdos kiadással számoló büdzsé végrehajtása előtt az út.

Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kétpárti egyetértés nem jelenti egy új korszak nyitányát, egy olyan időszakét, amelyet a nagy politikai erők együttműködése jellemezne. Carl Levin demokrata szenátor máris arról beszélt újságíróknak, hogy a büdzsé nincs kőbe vésve, lehet rajta változtatni. A demokraták fájó engedménye az alkuban, hogy nem hosszabbítják meg 1,3 millió ember év végén lejáró munkanélküli-segélyének folyósítását.

További bizonytalansági tényező az amerikai államadósság plafonjának emelése, amiről február elején kell megállapodniuk a feleknek. Ez ügyben a republikánusok jelezték, hogy nem adják ingyen a hozzájárulásukat. Az adósságkorlátügy komoly bizonytalanságot kelthet a pénzpiacokon, ugyanis a plafon megemelése nélkül egy idő után a kormány a jogi felhatalmazás hiányában nem tudná törleszteni az amerikai adósságokat, azaz az USA technikai értelemben fizetésképtelenné válna.