Még egy lépés az összeomlás felé vezető úton

Lemondott parlamenti mandátumáról az egyik szocialista képviselő Görögországban, miután összeomlottak a nagykoalíció létrehozását célzó tárgyalások.
NAPI, 2011. június 16. csütörtök, 11:19
Fotó:

Beadta lemondását parlamenti képviselői megbízatásáról Giorgosz Floridisz volt görög rendvédelmi miniszter, miután tegnap kudarcba fulladtak a pártja és az ellenzéki konzervatívok közötti tárgyalások egy nemzeti egységkormány létrehozásáról, ami erősebb politikai hátteret teremtett volna az újabb költségvetési megszorítások elfogadtatásához. A döntést néhány órával az előtt hozta meg, hogy Georgiosz Papandreu miniszterelnök bejelentette: átalakítja kormányát, majd bizalmi szavazást kér a parlamentben. A kormányfő így akar megfelelő politikai felhatalmazást szerezni a második EU-IMF támogatás elnyeréséhez szükséges kényszerű intézkedések - kiadáscsökkentések és privatizáció - meghozatalához.

Az 55 éves Floridisz korábban keményen bírálta a reformok lassú tempóját, és elemzők arra számítottak, hogy helye lesz a következő kormányban. Lemondása miatt nem veszti el parlamenti túlsúlyát a szocialista párt, miután hatfős többsége eddig csak egy magát függetlenné nyilvánító képviselővel, illetve egy továbbival csökkent, aki nyilvánosan bejelentette, hogy nem szavazza meg az új pakkot. Papandreu ma mutatja be új kormányát, a sorsdöntő bizalmatlansági szavazás vasárnap lesz. Szakértők biztosra veszik, hogy Georgiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszternek távoznia kell posztjáról. Az ellenzék előrehozott választásokat követel.

HOZZÁSZÓLÁSOK