Még egy magyar jelenség a lengyeleknél

Fordulat következett be a lengyel munkaerőpiacon: szemben a néhány évvel ezelőtti kereseti viszonyokkal ma már jobban keresnek az áruházi pénztárosok, mint a tanárok.
Barabás Júlia, 2018. március 4. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu

Néhány évvel ezelőtt a bolti pénztáros munkája a gyengén fizetett és hálátlan munka szinonimája volt Lengyelországban, ám mára nagyot változott a helyzet - írta a Rzeczpospolita. A csökkenő munkanélküliség, és a jó munkaerőért folyó verseny miatt az olyan hálózatok, mint az Aldi, a Biedronka, a Lidl, vagy éppen a Nettó, egyre jobban fizetik dolgozóikat. Ráadásul ha egyikük fizetést emel, akkor a többiek igyekszenek követni.

Január elején a Biedronka bejelentette, hogy emeli dolgozói bérét. A fizetések ennél az áruházláncnál bruttó 2650 zlotynál kezdődnek, ami körülbelül 1900 zlotyt jelent nettóban a prémiumokkal együtt (143 ezer forint). Ha egy pénztáros már három éve ott dolgozik cégnél, akkor 3550 zlotyt is kereshet bruttóban, a varsói üzletekben még a kezdőnek is bruttó 3000 zlotyt fizetnek - próbaidő kikötése nélkül.

A Lidl márciustól emeli az alapbéreket. A kezdő eladó-pénztáros bruttó 2800 zlotyt kap, ez nettó 2020 zloty. A nagyvárosokban bruttó 3550 zlotyra lehet számítani a német cégnél, ami azt jelenti, hogy több mint 2500 zlotyt kap kézhez a dolgozó. Eközben a kezdő tanári bér kicsit több mint 2400 zloty, a képzett, gyakorlott tanárok fizetése pedig alig több mint 3300 zlotynál. A nagy áruházláncok némelyike Magyarországon is többet fizet pénztárosainak, mint amennyit a tanárok keresnek.

A fotó forrása: Katona Vanda/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.03.04 09:44

Nem sokáig. Jönnek a pénztárosok nélküli, automata boltok, lsd. Amazon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html