Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.


Az Eurostat kedden kiadott jelentése szerint a 2010. évi görög költségvetési hiány a GDP 10,5 százalékát tette ki. Ez jóval magasabb annál, amit korábban az uniós és a görög hatóságok vártak. A 2009-es deficit a GDP 15,4 százaléka volt.

Ezzel az államadósság a nemzeti össztermék 142,8 százalékára ugrott a 2009-es 127,1 százalékról.

Az Európai Bizottság egy idei korábbi előrejelzésében 9,6 százalékos hiánnyal számolt a tavalyi évre, amely 2011 végére 7,6 százalékra mérséklődött volna. A görög kormány 9,4 százalékos költségvetési hiányról beszélt a MarketWatch szerint.

Az euró árfolyama nem mozdult be lényegesen az adatra, 0,3 százalékot emelkedett a dollárral szemben és az 1,4612-es szint közelében mozgott.

Az ország cds-felára viszont tovább emelkedett: az ötéves állampapírok kockázati felára 1303-ról 1345 bázispontra emelkedett a Markit adatai szerint - írja a MarketWatch. Ez annyit jelent, hogy 1345 millió dollárba kerülne évente 10 millió dollárnyi görög államadósság csőd elleni biztosítás öt éves futamidőre.

A görög pénzügyminisztériumi közlemény szerint a felülvizsgálatra a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés és a vártnál kevesebb adóbevételek miatt volt szükség. A szaktárca ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra is elkötelezett az EU/IMF mentőcsomagban tavaly megjelölt adósságcsökkentő célok tartása mellett.

Elemzők szerint a piaci hangulatra az is rányomta a bélyegét, hogy Angela Merkel német kancellár egyik gazdasági tanácsadója, Lars Feld a Bloomberg Televíziónak kijelentette: nem gondolja, hogy Görögország adósságát fenntartható pályára terelheti egy jövőbeni, vagy "vélhetően közeli jövőbeni" átütemezés nélkül.

Nem jó hír a perifériának

Portugália, amely a közelmúltban szintén pénzügyi segítséget kért, 9,1 százalékos GDP arányos hiányt ért el 2010-ben a 2009-es 10,1 százalékos deficit után az Eurostat közlése szerint. A portugál kormány is 9,1 százalékos hiányra módosította korábbi 8,6 és 7,3 százalékos előrejelzését.

Ezt a módosítást azonban Marie Diron, az Ernst & Young eurózóna előrejelzéséve foglalkozó divíziójának senior gazdasági tanácsadója két okból is rossz hírként értékelte: egyrészt, mert ez azt mutatja, hogy a hiány csökkentése a korábban feltételezettnél nagyobb erőfeszítéseket fog igényelni, másrészt, mert gyengíti az állam pénzügyi helyzetéről közölt adatok hitelességét nemcsak Portugáliára, de a periféria országaira vonatkozóan is. Az alacsony hitelesség viszont magasabb kockázati prémiumokban fog megmutatkozni, ami növeli az adósságátütemezés kockázatát is.

A szintén pénzügyi mentőövre szorult Írország a tavalyi évre 32,4 százalékos GDP-arányos hiányt várt az azt megelőző évi 2009-es 14,3 százalék után. Ez az adat egybecseng az Európai Bizottság 32 százalék körüli várakozásával.