Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Centeno szerint ezzel az euró egy új támasztópillért kapott. Az eurózón a költségvetése 17 milliárd euró körül lesz - írja a CNBC.

Az eurózónás tagállamok kormányai emellett abban is megegyeztek, hogy ezt az összeget megemelhetik kormányközi megállapodásokkal (IGA), amelynek a részleteit még az új, hosszú távú uniós költségvetési időszak 2021-es indulása előtt kidolgozzák.

Az elképzelés szerint a tagállamok az általuk befizetett összegnek legalább a 70 százalékát vissza fogják kapni finanszírozás formájában. A tagállamok önrésze az ebből a büdzséből finanszírozott projektek esetében 25 százalék lesz.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy az ebből a költségvetésből származó pénzek 80 százalékát két kritérium alapján fogják kiosztani: populáció és az egy főre eső GDP inverze. A maradék 20 százalékot országspecifikus problémák megoldására alkalmazott reformcsomagok és "különösen ambiciózus" beruházások finanszírozására lehet majd felhasználni.

A tagállamok által befizetett pénzek összegét meg is lehet majd felezni az uniós költségvetési szabályokban meghatározott súlyos gazdasági körülmények esetén.

Az EP vészforgatókönyvet kér

Csütörtökön az Európai Parlamentben (EP) is elfogadtak egy állásfoglalást 426 támogató, 163 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett, mely szerint az Európai Unió tagállamainak a lehető leghamarabb közös álláspontra kell jutniuk az unió 2020 utáni, hosszú távú költségvetéséről, annak késedelmes elfogadása miatt zavar keletkezhet a 2021-es uniós programok finanszírozásában.

A képviselők emellett vészforgatókönyv készítésére is felkérték fel az Európai Bizottságot, mert egyértelmű kockázatát látják annak, hogy az Európai Unió Tanácsával tartandó tárgyalások nem zárulnak le 2020 végéig - írja az MTI.

A képviselők állásfoglalásukban megerősítették a következő uniós keretköltségvetésről az előző parlamenti ciklusban elfogadott parlamenti álláspontot. Noha a tanácsának még nem sikerült kialakítania álláspontját a kérdésben, az Európai Parlament 2018 novembere óta készen áll a tárgyalásokra - húzták alá.

Az éghajlatváltozás ügyét kiemelve azt hangsúlyozták, hogy a párizsi klímacélok elérése érdekében "a politikai és pénzügyi erőfeszítések terén sürgősen újabb ugrásszerű változásra van szükség", amelyet "az uniós költségvetésnek tükröznie kell".