A lengyel Energetikai Minisztérium (ME) nem zárja ki, hogy még ebben az évben kiírja az első tendert egy atomerőmű építésével kapcsolatban - írta a gazeta.pl. A gazdasági szakportál meglepőnek tartja a gyorsaságot, amellyel a szaktárca az ügyet kezeli, miközben az első pályázat dönthet a legkritikusabb kérdésről, arról, hogy melyik ország szállítsa a reaktorokat.

A lap szerint ez a gyorsaság összefüggésben lehet Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes-pénzügyminiszter kormánybeli pozíciójának megerősödésével is, hiszen a politikus a nevét viselő Morawiecki-tervben nagy teret szentel az atomenergia fejlesztésének. Az szakpolitikus összesen nyolc reaktor telepítésével számol.

Támogatják

Egy éve a kormányfő még azt mondta, hogy a "lengyel energetika a szénre épül és még évtizedeken át arra is fog". A határozott kijelentés célja az ágazatban dolgozók megnyugtatása lehetett, ugyanis Lengyelországban néhány hónapos szünetekkel 25 éve válságban van a szénbányászat. Ugyanakkor ez a nyilatkozat arra utal, hogy ha voltak is atomerőmű-építési tervek, azokról mélyen hallgattak.

A kormány az előkészítés jegyében azért készíttetett egy közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, hogy a lengyelek 61 százaléka támogatja a nukleáris energia felhasználását.

Szerény részesedés

Van azonban egy jókora bökkenő. Az erőmű nagyon drága, az energiaminisztérium becslése szerint a költségek elérik az 50-60 milliárd zlotyt (3600-4300 milliárd forint, ez megfelel a paksi bővítés tervezett költségének). A tárca képviselője elismerte, hogy egyelőre nem tudják, hogyan finanszírozzák a beruházást.

A lengyel kormányt az atomenergia mellé állíthatja az is, hogy az ország szén-dioxid-kibocsátásának 80 százalékáért a szénerőművek a felelősek, így a nukleáris erőmű visszafogná ezt a légszennyezést. A szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésére törekvő EU-nak biztosan tetszik az ötlet. Ugyanakkor a 2030 utáni helyzetet előre jelző forgatókönyvek szerint az atomenergia csak az ország áramellátásának 8-12 százalékát fogja adni.

Atomtúlkínálat

Lengyelország korábban a három balti állammal akart közösen a paksinál másfélszer nagyobb teljesítményű (3200 megawattos) atomerőművet építeni. Később visszaléptek ettől, de a három balti ország folytatja a projektet.

Eközben a közeli kalinyingrádi enklávéban Oroszország épít nukleáris erőművet és Fehéroroszország is bővíteni akarja saját létesítményét (egy a Paks 2 fejlesztésben is szereplő, a bővítés felét adó, 1200 megawattos blokkal), amit a litván kormány kifogásol, mert az erőmű nagyon közel van a két ország határához. Szlovákiában ősszel emelték meg újra a mohi atomerőmű folyamatban lévő bővítésének költségét, ezúttal 5,4 milliárd euróra (2008-ban 2,8 milliárdról indult a projekt) és tovább halogatják az átadás időpontját. Itt a paksi bővítés felénél kisebb kapacitást építenek ki.