Még egyszerűbb lesz az EU-ban munkát vállalni

Az Európai Bizottság a munkavállalás könnyítése érdekében javaslatot terjesztett elő. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács elfogadja, a javaslat elősegítheti a hatályos jogszabályok tényleges és hatékony végrehajtását. Ez azonban a tagállamokra is kötelezettségeket is ró majd.
Szabó Zsuzsanna, 2013. április 26. péntek, 13:43
Fotó: Napi.hu

Jelenleg az uniós munkavállalók három százaléka, mintegy 9,5 millió ember él és dolgozik hazáján kívül, másik EU-tagország területén, és további 1,2 millióan vannak azok, akik másik EU-tagállamban dolgoznak, mint ahol élnek. Azok az emberek azonban, akik külföldön akarnak munkát vállalni, gyakran nem részesülnek kellő védelemben és megfelelő tájékoztatásban a célországban, és sokszor szembesülnek nehézségekkel az elhelyezkedés, a szociális kedvezmények, illetve a munkakörülmények tekintetében az Európai Bizottság szerint.

Az EU javaslattevő-végrehajtó testülete javaslatot terjesztett elő, annak érdekében, hogy nagyobb érvényt szerezzen a munkavállalók szabad mozgáshoz való jogának és hogy az uniós polgárok a gyakorlatban könnyebben érvényre tudják juttatni azt az őket megillető uniós jogot, hogy egy másik tagállamban munkát vállalhassanak. A bizottság szerint  állandó problémát jelent, hogy a közszféra és a magánszféra munkáltatói nincsenek tisztában a vonatkozó uniós jogszabályokkal. Ez a bizottság szerint független attól, hogy az adott tagállam nemzeti joga megfelel-e az uniós jognak, vagy sem.

A munkaadók uniós jogban mutatkozó hiányosság azonban sok esetben azt idézi elő, hogy a munkavállalókat állampolgárságuk miatt hátrányos megkülönböztetés éri - állapítja meg a bizottság. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a munkavállalók nem tudják, kihez forduljanak a foglalkoztatás helye szerinti EU-tagállamban, amikor - szabad mozgáshoz való joguk érvényesítése során - akadályokba ütköznek - mutat rá a bizottság közleménye.

Miért nem akarnak más tagállamban dolgozni az uniós polgárok?
Egy 2011. szeptemberben elkészített tematikus Eurobarométer felmérés arra mutatott rá, hogy az uniós polgárok 15 százaléka azért nem foglalkozik annak gondolatával, hogy másik tagállamban vállaljon munkát, mert úgy véli, túl sok akadállyal kellene szembenéznie. Ezek között az akadályok között az eltérő munkaerő-felvételi feltételek, az egyes állások betöltésének állampolgársághoz kötése, az eltérő munkafeltételek (fizetés, beosztás) és előmeneteli esélyek, a szociális kedvezményekhez szükséges feltételeknek az adott tagállam állampolgárai által könnyebben teljesíthetősége (pl. a lakóhelyre vonatkozó feltétel), valamint azok az esetek szerepelnek, amikor a munkavállalás helye szerinti tagállam figyelmen kívül hagyja, vagy eltérő módon számítja be a más tagállamban szerzett szakmai képesítést.

A munkavállalók szabad mozgása kulcsfontosságú elv az EU egységes piacának működése szempontjából - hangsúlyozta Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos. Mivel jelenleg egyes tagállamokban jóval magasabb a munkanélküliség, mint másokban, rendkívül fontos, hogy a külföldi munkavállalás megkönnyítése - tette hozzá. A biztos szerint a javasolt intézkedések segítenek majd elhárítani azokat az akadályokat, amelyek a más EU-országban történő munkavállalást hátráltatják.

Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács elfogadja, a javaslat elősegítheti a hatályos jogszabályok tényleges és hatékony végrehajtását. A bizottsági közlemény szerint az elfogadott irányelv kötelezni fogja a tagállamokat arra, hogy:

  • tájékoztatással, segítségnyújtással és tanácsadással foglalkozó nemzeti kapcsolattartó pontokat hozzanak létre annak érdekében, hogy az uniós migráns munkavállalók és munkáltatók jobban megismerjék az őket megillető jogokat;
  • megfelelő jogorvoslati lehetőségeket biztosítsanak az érintettek számára tagállami szinten;
  • lehetővé tegyék a szakszervezetek, a civilszervezetek stb. számára, hogy közigazgatási, illetve jogi eljárásokat indítsanak a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő munkavállalók nevében;
  • összességében jobb tájékoztatásban részesítsék az uniós migráns munkavállalókat és munkáltatókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

WASP, 2013.04.28 12:55

@obsi:
Te mi a fenéről beszélsz ? A barakkban szabad mozgásról álmodozott mindenki, most megkaptátok, akárcsak a fogyyasztási cikkeket ! Jaa, hogy közben tanulni kellett volna, felkészülni a versenyre és nem utolsó sorban komolyan megtanulni legalább egy idegen nyelvet ?
Fogalmad sincs, hogy hol lennénk, ha nem léptünk volna be az EU-ba, igaz ezzel viszont rengeteg újkeletű strukturális probléma is generálódott, amit az aktuális hatalomnak kezelnie kellett volna és persze a társadalom zömének is alkalmazkodnia kellett volna még időben. Sajnos nem ez történt, hanem a fogyasztási- és lakáshitelek bűvöletében szarrá adósította magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.27 22:11

@rigolya:

hagyja már a sok eu ellenes vinnyógót....kuruczia már éhendöglött volna az eu nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2013.04.27 21:28

De Jó!
Jöhetnek a német orvosok, holland közgazdászok, svéd mérnökök, francia ápolónők...
Eu. annyit se hozott nekünk, mint a a hatalom átmentés 1989-ben.
Az emberek megbánták a vértelen hatalomátmentést az eu-t még jobban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.04.27 20:52

@joekiss:
joekiss, 2013. április 26., péntek 22:14 Az EU-ból ki is lehet lépni, erre ki kellene írni egy népszavazást, aztán hajrá.
Kérdés, hogy e nélkül mekkora gazdasági visszaesés lenne nálunk!
Válasz ::: EGy év eltelte utáan , pontosan annyi ,mint KINA-ban !!!
Èvente plusz hat százalék ,plusz télen füstös levegö ,naponta tizenkét óra munkaidö ,szombaton is !!!
Ezt a lakosság nagy része nem """ akceptál-ná """ ,nem lehet cél...
Pénz kell , munka nem !!! Sajnos ez a helyzet !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2013.04.26 22:14

@Vote:
Még szó sem volt EU tagságról, de a "nyugati" cégek (bankok, pénzügyi szolgáltatók) már rég ott voltak Romániában (ahogy nálunk is). Milyen bevételekről kellett lemondanunk, ezt nem teljesen értem.
Azt már többször leírtam különféle fórumokon, hogy volt időnk felkészülni az EU tagságra, elemezni azt, hogy megéri-e nekünk, vagy sem. Senki nem kötelezte arra Magyarországot, hogy belépjünk. A feltételek ismertek voltak, éveken át lehetett azokat elemezgetni. Persze, mindenki csak az előnyöket nézte, ahogy ez lenni szokott (lásd pl. CHF kölcsön felvétele). Az EU-ból ki is lehet lépni, erre ki kellene írni egy népszavazást, aztán hajrá. Azért érdemes megnézni a statisztikákat, hogy Magyarország jelenleg a legnagyobb nyertesek közt van az EU támogatások területén, ha jól emlékszem, a GDP kb. 4%-ra rúg ez az összeg. Kérdés, hogy e nélkül mekkora gazdasági visszaesés lenne nálunk!
A mezőgazdaság versenyképessége nem az EU csatlakozásunk miatt csökkent, azt már a rendszerváltás után, a vadkapitalizmus idején sikeresen "elvégeztük".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html